Acord politic neasteptat pentru depasirea crizei din parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coalitia guvernamentala si partidele din Opozitie au ajuns, ieri, la o solutie de compromis in privinta modificarii regulamentelor celor doua Camere, dupa mai bine de trei ore de negocieri, la care au

Coalitia guvernamentala si partidele din Opozitie au ajuns, ieri, la o solutie de compromis in privinta modificarii regulamentelor celor doua Camere, dupa mai bine de trei ore de negocieri, la care au participat reprezentantii PNL, PD, UDMR si PC, pe de o parte, si delegatii PSD si PRM, de cealalta parte. Acordul stabilit prevede ca Opozitia nu va mai bloca dezbaterile legate de modificarea regula-men-telor, iar, in schimb, Coalitia accepta un ragaz de 25 de zile, astfel incat Curtea Constitutionala sa decida daca revocarea presedintilor Camerelor respecta sau nu legea fundamentala. Ca urmare, regulamentele vor fi discutate pana la sfarsitul saptamanii, luni fiind programat votul final si in Senat, si in Camera Deputatilor. Marti, textele vor fi publicate in Monitorul Oficial, dupa care se va astepta 25 de zile decizia Curtii Constitutionale. Daca hotararea Curtii este favorabila Coalitiei sau daca aceasta instanta nu se pronunta, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase vor fi inlocuiti din posturile de presedinti ai Camerelor. Daca decizia ar fi impotriva modificarilor de regulament, atunci cei doi lideri pesedisti raman pe locurile lor. Conform declaratiei senatorului PSD Doru Ioan Taracila, unul dintre participantii la negocieri, se vor vota doua hotarari: una prin care sa se stabileasca noua forma a Regulamentului, iar cea de-a doua va preciza ca regulamentele intra in vigoare dupa 25 de zile de la publicare, pentru a se astepta decizia Curtii Constitutionale. Nimeni nu are insa certitudinea ca hotararea Curtii se va da in termen de 25 de zile. Aceasta reprezinta, de fapt, singura problema, a celor doua tabere. Surse din PSD spun ca Alianta a fost nevoita sa accepte acest compromis, deoarece PSD era decis sa tergiverseze votarea multor legi, precum si a bugetului de stat.
Solutia de compromis, acceptata luni seara de Coalitie
Coalitia majoritara a hotarat, luni seara, sa accepte un compromis cu PSD si sa permita atacarea la Curtea Constitutionala a regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului inainte de a trece la aplicarea lor. Potrivit unor surse din conducerea Coalitiei, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc doreau ca Nastase si Vacaroiu sa fie schimbati din functie inainte ca judecatorii de la Curtea Constitutionala sa stabileasca daca regulamentele respecta sau nu legea fundamentala. Boc si Tariceanu au acceptat compromisul dupa ce li s-a demonstrat ca nu exista alta cale de deblocare a situatiei din parlament. La inceputul discutiilor din sedinta de conducere a Coalitiei majoritare, Emil Boc a cerut ca presedintele Camerei, Adrian Nastase, precum si vicepresedintii Miron Mitrea (PSD) si Lucian Bolcas (PRM) sa fie suspendati din functii daca mai continua sa obstructioneze lucrarile parlamentului. Liderului PD i s-a explicat insa ca aceasta ar insemna o complicatie in plus, care ar putea dura pana la iarna. Tot Boc a fost cel care, luni, in sedinta Aliantei D.A., a cerut ca parlamentul sa lucreze pana la 11 noaptea pana la adoptarea celor doua regulamente. Si aceasta propunere a fost considerata de liderii Coalitiei drept nerealista, intrucat se stia ca parlamentarii din Coalitia majoritara nu vor rezista pana la ore atat de tarzii. Pana la urma, liderii Aliantei D.A., care cu doar cateva ore mai devreme aveau o pozitie radical diferita, au acceptat ca PSD sa capete un ragaz pentru a ataca regulamentele la Curtea Constitutionala. Liderul senatorilor PD, Radu Berceanu, si ministrul de-legat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, au fost mandatati de Alianta D.A. sa negocieze cu Opozitia un termen pana la intrarea in vigoare a celor doua regulamente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite