Acord politic pentru desecretizarea arhivelor PCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate partidele prezente ieri la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu au acceptat desecretizarea arhivelor fostului Partid Comunist Român, ca o necesitate pentru aplicarea

Toate partidele prezente ieri la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu au acceptat desecretizarea arhivelor fostului Partid Comunist Român, ca o necesitate pentru aplicarea legii lustraţiei. După discuţiile purtate cu Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă pentru desecretizarea arhivelor PCR.

"Probabil că vom da o ordonanţă de urgenţă pentru a crea astfel şi suportul necesar pentru ca legea lustraţiei să fie operabilă", a spus Tăriceanu. El a explicat că se gândeşte la varianta ordonanţei pentru a elimina propunerile "aberante" făcute de senatori în acest domeniu. "E normal să fie desecretizate, dar până la nivelul la care să nu pericliteze relaţiile externe ale României", a declarat vicepreşedintele social-democrat Vasile Dâncu. Marko Bela şi-a exprimat, la rândul său, susţinerea pentru adoptarea legii lustraţiei "într-o formă cât mai clară, rapidă şi fermă", care să vizeze atât foştii funcţionari ai PCR, membrii nomenclaturii, cât şi ofiţerii şi subofiţerii din servicii. "Suntem de acord şi cu accesul la arhivele PCR", a adăugat Marko.

Arhivele PCR, ascunse cu intenţie

"Arhivele PCR au fost ascunse cu intenţie politică, aplicându-se inclusiv cenzura ştiinţifică, indiferent de partidele sau coaliţiile aflate la guvernare după 22 decembrie 1989", ne-a declarat Nicolae Videnie, istoric şi cercetător la Institutul Român de Istorie Recentă. Potrivit acestuia, după Revoluţie, "Arhiva CC al PCR a fost plimbată pe la MApN şi alte instituţii pentru a se pierde urma unor fonduri gen Comisia Controlului de Partid, relaţii economice sau Secţia Militară". De asemenea, numeroasele fonduri judeţene ale arhivei PCR au fost trecute repede sub uitare, fiind mai mult sau mai puţin preluate de filialele judeţene ale Arhivelor Naţionale (ANR). În prezent, unele filiale ale ANR nu pun la dispoziţie niciun fond din cele ale PCR. "Cenzura, prin invocarea celor 30 de ani e ilegală şi răuvoitoare. Deţinătorii trebuie obligaţi să pună la dispoziţie aceste fonduri, care până acum ar fi trebuit arhivate, mai ales că a fost timp suficient", a mai arătat Nicolae Videnie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite