Aberaţia Ghişe - Funar este neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a respins ieri legea "ştirilor pozitive" Senatorii par să nu aibă habar de ce au aprobat în urmă cu două săptămâni. Mulţi declară, după ce au votat-o, că

Curtea Constituţională a respins ieri legea "ştirilor pozitive"

Senatorii par să nu aibă habar de ce au aprobat în urmă cu două săptămâni. Mulţi declară, după ce au votat-o, că legea este o prostie.

Prevederile legii, existente numai în China şi adoptate în unanimitate prin votul senatorilor, au fost atacate la Curtea Constituţională de către PDL. Instanţa a admis ieri că legea încalcă dreptul la liberă exprimare.
Iniţiatorii, Ioan Ghişe (PNL) şi Gheorghe Funar (PRM), au declarat că nu au de gând să renunţe la lege şi vor depune în toamnă o nouă iniţiativă, armonizată cu obiecţiile Curţii.

Vot pe bandă rulantă

Surprinzător este faptul că mulţi dintre senatori nu au avut habar ce au votat. Obişnuiţi să voteze pe bandă rulantă, chiar şi parlamentarii care au acuzat neconstituţionalitatea legii au susţinut-o în plen.

"Fiind o zi în care s-au votat foarte multe legi, nu s-a acordat atenţia necesară şi ne asumăm răspunderea pentru lipsa de interes şi de dezbatere a acestei legi", a justificat la un moment dat, Emil Boc, votul senatorilor PDL.

Conservatorul Gavrilă Vasilescu recunoaşte că a votat legea fără a-şi mai bate capul cu conţinutul. "Am votat o prostie. N-am fost atent. Votam cu mâna ridicată, deci într-un forum un pic mai special. A scăpat. O greşeală. Am greşit cu toţii care am votat", ne-a declarat senatorul PC.

Liberalul Mihail Lupoi este convins că nu s-a votat aşa ceva în Senat. "Mi se pare că este inoperantă. S-a votat în Cameră. În Senat trecuse prin neatenţie, tacit", susţine Lupoi.

Alţi senatori spun că s-au abţinut, cu toate că oficial a existat unanimitate, 84 de voturi pentru. "S-a strecurat prin Senat pentru că lumea nu a fost regăsită atentă la acest proiect. Eu m-am abţinut", spune senatorul UDMR Pete Ştefan.

Alţii sugerează însă cvorumul necesar unei legi organice a lipsit şi că de aceea s-a votat cu mâna. "Ultima şedinţă a fost una în care trebuia să treacă nenumărate legi. A fost cvorum pe hârtie, dar n-a fost cvorum în realitate", a explicat senatorul PRM Viorica Moisuc.

O iniţiativă izvorâtă din cele mai bune sentimente, dar născută dintr-o candoare greu de caracterizat
Răzvan Theodorescu,
senator PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite