Ideea Elenei Udrea de a include locuinţele ANL în "Prima Casă" distorsionează piaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea
Elena Udrea

Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat la Realitatea FM că intenţionează să introducă locuinţele ANL  in programul "Prima Casa", la preţuri sub cele ale pietei. Analiştii imobiliari avertizează că o astfel de măsură ar distorsiona piaţă şi nu are avea efecte economice, fiind vorba tot de locuinţe gata construite.

UPDATE: Măsură anunţată de Udrea ar distorsiona concurenţa de pe piaţă şi nu are avea efecte economice, spun analiştii imobiliari

"Această măsură este, în primul rând, una neloială. O astfel de măsură ar distorsiona concurenţa de pe piaţă. Dacă le acordă chiriaşilor ANL, care beneficiază deja de un avantaj, acela de a plăti chirii modice, şi posibilitatea de a achiziţiona aceste locuinţe prin programul "Prima Casă", program care oferă înlesniri în creditare, le-ar crea un nou avantaj. În al doilea rând, această măsură nu are efect economic, pentru că ar fi vorba tot despre locuinţe deja construite", a declarat pentru adevarul.ro Adrian Crivii, manager general al fimei de consultanţă imobiliară Darian.

Potrivit acestuia includerea locuinţelor ANL în programul "Prima Casă" s-ar traduce ;i în obţinerea unor fonduri la bugetul de stat, care ar putea fi folosite pentru refinanţarea programului de construcţie de locuinţe pentru tineri. Acesta ar fi singurul aspect pozitiv al măsurii gândite de Elena Udrea, sus'ine analistul imobiliar.

"Pentru a sprijini tinerii care îndeplinesc condiţiile de a accesa o locuinţă ANL, am gândit introducerea în programul Prima Casa şi a locuinţei ANL, pentru ca cei care locuiesc în casele ANL să poată să le cumpere", a anunţat Udrea.

Potrivit oficialului de la Dezvoltare şi Turism, preţul "va fi intermediar între preţul de contabilitate şi un preţ de piaţă". Udrea n u s-a zgărcit în a exemplifica ce înseamnă "un preţ bun". "Daca un apartament ANL de 2 camere ar ajunge în jur de 40.000 de euro, tot ar fi un preţ foarte bun faţă de preăţul de pe piaţă".

"Este dreptul celor care locuiesc în case ANL să cumpere aceste case, dacă doresc şi dacă îşi permit. Dacă nu, pot rămâne chiriaşi în continuare", a precizat ministrul.

Elena Udrea promitea zilelor trecute tinerilor 100.000 de locuineţe ANL în următorii trei ani, cu toate că până acum nu au fost construite decât 25.000 de astfel de locuinţe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite