ANI are două mere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Plăcintă este acuzată că nu a completat corect declaraţiile de interese
Sorina Plăcintă este acuzată că nu a completat corect declaraţiile de interese

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu şi senatorul PDL Sorina Plăcintă au fost daţi pe mâna Parchetului de inspectorii Agenţiei de Integritate (ANI). Rapoartele oferite de instituţie conţin însă neclarităţi. ANI susţine că senatorul PDL Sorina Plăcintă nu a menţionat în declaraţiile de interese că este acţionar şi administrator la mai multe societăţi.

Senatorul Sorina Plăcintă este primul parlametar PDL care a intrat în vizorul ANI, de la alegeri până în prezent. Reprezentanţii ANI au anunţat ieri că au sesizat Parchetul pentru cercetări în cazul Sorinei Plăcintă, fost ministru al Tineretului şi Sportului.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că doamna senator Sorina Luminiţa Plăcintă a completat şi depus, în perioada 15.12.2008 - 27.07.2009, declaraţii de avere şi de interese care cuprind date incomplete şi inexacte, după cum urmează: doamna Sorina Plăcintă nu a menţionat în declaraţia de interese, completată la data de 15.12.2008, faptul că deţine calitatea de acţionar la SC Sorste SA, SC Milcofil SA şi SC Depsorste SRL", se arată în comunicatul ANI. În declaraţia de interese la care se face referire, senatorul PDL a specificat însă că este acţionar la SC Sorste SA.

Eroare de redactare

Reprezentanţii ANI pun această  confuzie pe seama unei greşeli de redactare. „Nu am acum documentele în faţă şi nu vă pot lămuri. Nu exclud însă o eroare de redactare din partea celor care au făcut comunicatul", ne-a declarat şeful ANI, Cătălin Macovei.

O altă acuză adusă Sorinei Plăcintă se referă la faptul că, la punctul 2 al declaraţiei de interese completată la data de 15 decembrie 2008, nu au fost menţionate funcţiile de administrator la SC Milcofil, la SC Sorste SA şi la SC Artifex SRL. Senatorul PDL susţine însă că este vorba de o neînţelegere şi că are documente care să demonstreze că declaraţiile de avere şi de interese sunt corecte.

„Vom prezenta documentele şi sunt sigură că lucrurile se vor rezolva. Nu mai sunt administrator de la data când au fost făcute procesele- verbale ale consiliilor de administraţie însă, de la data la care acestea se fac mai durează o perioadă până când se înregistrează", a explicat fostul ministru.

"Nu am acum documentele în faţă şi nu vă pot lămuri. Nu exclud însă o eroare de redactare din partea celor care au făcut comunicatul."
Cătălin Macovei
şef ANI

Bucluc cu conturi electorale

Cazul Plăcintă vine la numai două zile  după ce Agenţia a solicitat Parchetului să facă cercetări şi în cazul liberalului Eugen Nicolăescu (foto). Inspectorii l-au acuzat pe deputatul PNL că a omis să menţioneze în declaraţia de avere donaţiile de aproape 175.000 de lei primite în contul său de la BCR în campania pentru parlamentarele din 2008.

În replică la acuzaţiile ANI, Nicolăescu s-a apărat susţinând că, de fapt, era vorba de un subcont pe numele său (persoană fizică), desprins din cel deschis de partid, ca persoană juridică, pentru campania electorală. Procedura stabilită de PNL pentru alegerile din 2008 a fost confirmată şi de alt deputat liberal, Diana Tuşa, care a folosit în campanie un cont similar, fără să-l menţioneze în declaraţia de avere.

Şi PSD a folosit o modalitate asemănătoare în ceea ce priveşte fondurile pentru campanie. Senatorul social-democrat Lia Olguţa Vasilescu susţine că pe numele său a fost deschis un cont de campanie prin care au fost rulate anumite sume. „Potrivit legii, a fost un cont de campanie electorală, iar aceşti bani nu au fost niciodată ai mei. De aceea nici nu i-am amintit în declaraţia de avere", a explicat Vasilescu.

Astfel de conturi nominale pentru candidaţi nu au existat nici la PDL şi nici la UDMR, cele două formaţiuni optând pentru conturi de partid. „Nu am avut conturi pe numele candidaţilor, fiecare dintre aceştia a cheltuit din contul partidului, ţinând seama de un anumit plafon", a arătat deputatul PDL Sulfina Barbu.

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, nu a dorit să comenteze cazurile celorlalţi reprezentanţi PNL şi PSD, similare cu cel al lui Nicolăescu. În privinţa deputatul liberal însă, Macovei a susţinut că inspectorii au înaintat solicitarea către Parchet, ca urmare a informaţiilor venite de la bancă. „Acel cont deschis pe numele lui Nicolăescu era unul pe persoană fizică, nu juridică. El era titularul contului şi trebuia să-l declare!", a spus Macovei.

Un cont curent bancar poate fi constituit pentru o persoană fizică sau pentru o persoană juridică. În cazul conturilor bancare pentru persoane juridice există întotdeauna o persoană fizică titular de cont. Banca poate decide dacă în cazul unui cont deschis de o persoană juridică vor fi una sau două persoane fizice împuternicite să efectueze operaţiunile.

Cătălin Macovei
Eugen Nicolăescu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite