ANI, reînviată la Cameră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii jurişti  au reînfiinţat comisiile de cercetare a averilor, desfiinţate de Senat. Politicienii vor completa o singură declaraţie de avere, cu caracter public, în care adresa imobilelor va fi secretizată.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat, ieri, o nouă formă a legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) după ce actul normativ care reglementează activitatea instituţiei a fost declarat de două ori neconstituţional.

Citiţi şi:

Legea ANI a trecut de Comisia juridică: Au fost reintroduse prevederile eliminate de Senat

Potrivit variantei votate ieri în unanimitate, demnitarii vor depune o singură declaraţie de avere cu caracter public, fiind eliminată din lege declaraţia cu caracter confidenţial. Însă, în declaraţia publică, vor fi secretizate adresele imobilelor şi semnătura demnitarilor, pentru a se respecta decizia Curţii Constituţionale referitoare la dreptul la viaţă privată. Refacerea legii ANI a adus şi lărgirea sferei sale de aplicare, urmând ca liderii de sindicat şi membrii Consiliului Economic şi Social să-şi facă şi ei publice averile alături de demnitari .

Cadourile peste 500 de euro, declarate

O altă modificare prevede că parlamentarii, miniştrii sau liderii de sindicat trebuie să declare şi cardurile de credit pe care le deţin sau contribuţiile la fondurile private de pensii. Un subiect sensibil s-a dovedit pragul de la care trebuie declarate cadourile. Reprezentanţii ANI au cerut coborârea acestuia de la 2.000 de euro la 200, ceea ce a generat îngrijorarea unor parlamentari.

„Dacă bunică-miu îmi dă un viţel ceva mai mare, depăşeşete 200 de euro, ce fac, modific declaraţia de avere?", a întrebat Bogdan Ciucă (PC). În cele din urmă, comisia a decis că se vor declara cadourile în valoare de peste 500 de euro. Deputaţii au mai decis să extindă de la un an la trei ani perioada în care un demnitar poate fi verificat după încetarea mandatului.

Ce vor face comisiile de cercetare a averilor

Potrivit actului normativ, în cazul în care ANI constată o diferenţă nejustificată mai mare de 10.000 de euro între averea declarată şi cea dobândită, instituţia sesizează Parchetul, cercetările urmând să fie efectuate de comisiile de verificare a averilor.

Comisiile vor fi formate din doi judecători şi un procuror şi, dacă vor constata dobândirea nejustificată a unor bunuri, pot propune fie confiscarea lor, fie plata unor sume egale cu valoarea bunurilor. Existenţa acestor comisii a provocat deja controverse după ce deputaţii au mai votat odată în favoarea lor dar ele au fost eliminate de către Senat.

Vulnerabilităţile legii

Articolele reintroduse în lege reprezintă, în ceea mai mare parte, cele propuse de premierul Emil Boc, care a fost prezent în prima parte a şedinţei comisiei. Acesta a venit flancat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a explica de ce Guvernul nu a elaborat un nou act normativ, aşa cum promisese iniţial. Boc a spus că Executivul susţine forma actului normativ adoptat de către Camera Deputaţilor care va satisface atât exigenţele Comisiei Europene, cât şi pe cele ale Curţii Constituţionale.

Optimismul premierului nu este împărtăşit şi de reprezentanţii Opoziţiei. „Trebuia un nou act normativ, elaborat de la zero. Noi am lucrat pe varianta veche, deşi aceasta păstrează prevederi declarate deja neconstituţionale, cum ar fi comisiile de verificare ale averilor", a declarat pentru „Adevărul" Tudor Chiuariu (PNL), fostul ministrul al Justiţiei.

Şeful ANI, Cătălin Macovei, s-a arătat mulţumit de forma în care legea a fost votată de deputaţii jurişti, dar şi-a amintit că, în trecut, principalele probleme au fost la Senat. „Nu avem nicio siguranţă că nu va fi modificată la Senat, aşa cum s-a întâmplat data trecută, dar mizăm pe înţelepciunea clasei politice. Azi a fost o primă dovadă, sperăm în acelaşi parcurs şi la Senat", a comentat Cătălin Macovei. Legea votată ieri urmează să intre în plenul Camerei Deputaţilor pe 16 august, după care va fi trimisă la Senat.

Sesiune extraordinară la Senat

Conducerea Senatului a decis ieri ca sesiunea extraordinară să fie convocată la 16 august, când se vor reuni comisiile avizate, urmând ca plenul să fie convocat la 24 august. Pe ordinea de zi a senatorilor figurează Legea ANI şi ordonanţa care a majorat TVA de la 19% la 24%.

Modificările adoptate ieri

- Demnitarii vor completa o singură declaraţie de avere, cu caracter public, în care adresa imobilelor va fi secretizată.
- Liderii de sindicat şi membrii Consiliului Economic Social vor depune şi ei declaraţii de avere.
- Limita valorică pentru declararea cadourilor a fost coborâtă de la 2.000 de euro la 500 de euro
- Deputaţii au reînfiinţat comisiile de cercetare a averilor.
- Verificarea averilor se poate face şi după încheierea mandatului demnitarului, dar nu mai mult de trei ani de la acestă dată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite