ANI, examenul care ne poate lăsa corijenţi la justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană ne cere mecanisme eficiente de control al averii demnitarilor Tergiversarea în continuare a adoptării Legii Agenţiei Naţionale de Integritate va duce la activarea

Uniunea Europeană ne cere mecanisme eficiente de control al averii demnitarilor

Tergiversarea în continuare a adoptării Legii Agenţiei Naţionale de Integritate va duce la activarea clauzei de salvgardare în domeniul justiţiei. Tudor Chiuariu a depus o serie de amendamente la Legea ANI, care prevăd sancţiuni mai drastice decât stabilise proiectul Macovei.

O instituţie care nu este specifică statelor membre ale Uniunii Europene, dar menită să reducă fenomenul corupţiei la nivel înalt, este, în linii mari, opinia oficialilor de la Bruxelles despre Agenţia Naţională de Integritate. UE a insistat ca autorităţile române să înfiinţeze cât mai repede o astfel de structură. S-a avut în vedere instituirea unei agenţii de integritate abilitată să verifice averi, incompatibilităţi şi potenţiale conflicte de interese.

Chiuariu, mai drastic decât Macovei

Regimul incompatibilităţilor şi confiscarea averilor ilicite, promovate cu înverşunare de fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, i-au nemulţumit pe deputaţii care au decis să le elimine din proiect. În momentul de faţă, actul normativ se află la Senat, unde noul ministru, Tudor Chiuariu, a depus o serie de amendamente. Acestea prevăd sacţiuni mai aspre pentru demnitarii care au probleme cu justificarea averilor. Acest amendament se bazează pe o recentă decizie a Curţii Constituţionale în cazul Dan Ioan Popescu. Judecătorii au considerat că, în situaţia existenţei unor bunuri ce nu pot fi justificate, Curtea de Apel poate hotărî fie confiscarea bunurilor, fie plata unei sume egale cu valoarea acestora. Varianta Macovei a legii ANI era mult mai blândă la acest capitol. Potrivit vechiului proiect, bunurile nu puteau fi confiscate, răspunderea rămânând exclusiv disciplinară. Al doilea amendament controversat al lui Tudor Chiuariu vizează reintroducerea regimului incompatibilităţilor. România raportează periodic progresele înregistrate în domeniul justiţiei, urmând ca în iunie să se facă o primă evaluare a gradului de îndeplinire a obligaţiilor asumate. ANI face parte din aceste obligaţii.

Sperăm să avem în continuare sprijinul opiniei publice şi al societăţii civile pentru a-i convinge pe colegii noştri senatori că ANI trebuie să capete mai multe competenţe
Bogdan Olteanu,
preşedintele Camerei Deputaţilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite