ANI: Senatorii Mircea Diaconu şi Mircea Cinteză sunt incompatibili cu funcţiile de conducere deţinute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANI a constatat că senatorii Mircea Diaconu şi Mircea Cinteză sunt incompatibili pentru că ocupă în acelaşi timp calitatea de parlamentar, cât şi mai multe funcţii de conducere.

În cazul celor doi, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în 15. noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către aceştia a regimului juridic al incompatibilităţilor, informează un comunicat al ANI.

Potrivit art. 71, alin. (2) din Constituţia României "calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului", iar art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitărilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei arată că "prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se inţelege [...] funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice".

În baza acestor articole, ANI a făcut cercetări şi a identificat "elemente în sensul existenţei stării de incompatibilitate, deoarece, începând cu data de 19.12.2008 şi până în prezent, domnul Mircea Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan demnitatea publică de Senator în cadrul Parlamentului României, precum şi funcţia de conducere de Director-manager în cadrul Teatrului “C.I. Nottara”, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale".

ANI  spune că l-a informat pe senatorul PNL Mircea Diaconu, în 7 decembrie 2010, printr-o scrisoare recomandată, cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, iar mandatul poştal a revenit în 27 decembrie 2010 la Agenţie, cu menţiunea "destinatar lipsă domiciliu".

Mircea Cinteză este şi senator şi şef de secţie la SUUB


În cazul senatorului PDL Mircea Cinteză s-a constatat că a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, fiind concomitent senator şi şef de secţie în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Mircea Cinteză a obţinut două mandate de parlamentar în urma alegerilor din 2004 şi din 2008, iar în perioada 1 aprilie 2005 - 1 septembrie 2005 a fost ministru al Sănătăţii.

Începând cu data de 1 noiembrie 1997, Mircea Cinteză a deţinut funcţii de conducere în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (şef al Secţiei Clinice Medicină Internă III în perioada 1 noiembrie 1997 - 1 aprilie 2005, şef al Secţiei Clinice Medicină Internă V în perioada 1 septembrie 2005 - 1 iunie 2007, şi şef al Secţiei Clinice Cardiologie I din 1 iunie 2007 până în prezent).

ANI subliniază că, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, funcţia de medic Şef de Secţie este o funcţie de conducere, spitalul fiind definit ca o unitate sanitară de utilitate publică. "Astfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o instituţie publică în cadrul căreia funcţia de şef de secţie este o funcţie de conducere", se mai arată în comunicat.

Instituţia precizează că l-a informat pe Mircea Cinteză, printr-o scrisoare recomandată, confirmată de primire în 13 decembrie 2010 cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, iar în 6 ianuarie 2011, acesta s-a prezentat la sediul ANI, însoţit de avocat.

image

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.  Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ., mai spune ANI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite