ALEGERI PE ULITA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valcea 8 proiecte europene au adus Occidentul in Stroesti Aflata la 5 km de soseaua nationala Horezu-Tg. Jiu, comuna Stroesti, judetul Valcea, are un aspect occidental. Nu numai ordinea si

Valcea
8 proiecte europene au adus Occidentul in Stroesti
Aflata la 5 km de soseaua nationala Horezu-Tg. Jiu, comuna Stroesti, judetul Valcea, are un aspect occidental. Nu numai ordinea si curatenia care domnesc peste tot, dar si modul in care apar institutiile publice, ulitele satelor, dovedesc, cum afirma un parlamentar valcean, ca te simti aici ca in America. Primarul Tudor Velcu Istocescu a fost ales pe listele PUR, dar acum este pesedist convins. "Am apelat la fostul prefect PUR de Valcea, dar nu m-a sprijinit de nici o culoare", afirma primarul Velcu. Fiind peste deal de dl. senator Matei Vintila (din comuna Slatioara), am discutat mai mult cu dansul, dar nu mi-a cerut niciodata sa trec la PSD. Uneori imi dadea telefon si ma invita la un pahar de vorba, sa mai vedem ce trebuie facut. Am primit un mare sprijin din partea dansului in intocmirea de proiecte in folosul comunitatii". La Stroesti, in ultimii ani s-au introdus telefonia digitala, cablu tv, s-au facut lucrari de alimentare cu apa a satului Dianu, s-a facut pe raul Cerna un zid de sprijin de 200 m, pentru a stopa alunecarile de teren, s-au reabilitat scoala si gradinita din satul Ciresu, care sunt acum la standarde europene. Totodata, au inceput lucrarile de alimentare cu apa in satele Stroesti si Ciresu si modernizarea drumului comunal 132 Stroesti-Dianu. Inca doua proiecte de alimentare cu apa, in valoare de 75.000 de euro sunt in curs de derulare. Primarul Velcu spunea ca la un moment dat, din 32 de proiecte depuse de judetul Valcea, au trecut numai 4, dar 2 din acestea erau ale comunei Stroesti. Acum sunt in lucru alte proiecte, pentru ca doua locatii sa devina, unul centru de zi pentru batrani, iar celalalt centru de zi pentru copii, in valoare de 5,5 miliarde lei. La Stroesti au fost realizate sau sunt in curs de derulare 8 proiecte care insumeaza peste 100 miliarde lei, in conditiile in care veniturile la bugetul local nu depasesc 500 milioane lei anual. "Cu suma de la bugetul local ne-ar fi trebuit... 200 de ani sa realizam ceea ce deja am infaptuit, sustine primarul din Stroesti. Comuna noastra a intrat in Uniunea Europeana". La Stroesti, Legea 414 este aplicata pentru un numar de 333 de persoane, dintre care 180 cu "zile-munca". Oamenii vin la primarie, se intereseaza de ceea ce trebuie facut in folosul comunitatii, iar consilierii locali urmaresc efectuarea lucrarilor si tin o evidenta stricta a acestora. In Consiliul local sunt consilieri din cinci partide, dar imediat dupa alegeri toti au constituit un singur partid, al administratiei publice.
Stoilesti - 15 sate fara apa
La Primaria din Stoilesti, judetul Valcea, am gasit un telefon cu manivela "ca pe vremuri". Este un semn ca aici, in ultimii ani, nu s-a intamplat nimic. Amplasata la hotarul cu judetele Olt si Arges, comuna Stoilesti cuprinde 15 sate, unele dintre ele aflate la 8-10 km distanta de centru. In afara de soseaua principala, care a mai beneficiat de "ceva pietris", mai ales in zona sondelor de extractie a petrolului, in rest, ulitele satelor arata ca in Evul Mediu. Mai ales cand ploua, se formeaza sleauri pe pamantul mocirlos. Poate toate aceste neajunsuri ar fi suportate mai usor de localnici daca nu ar fi problema apei potabile. Apa de izvor se afla la mare distanta de locuintele oamenilor, iar cea freatica se afla la 20-50 m adancime, greu de adus la suprafata prin puturi obisnuite. Emil Monceanu este aici primar din 2000, si a mai detinut aceasta functie in anii 1990-1996. Acum candideaza din nou din partea Partidului Democrat. El sustine ca n-a fost ajutat de Consiliul Judetean pentru a realiza un program de alimentare cu apa. Dar bani s-au cheltuit. "S-au consumat, in perioada 1996-2000, 1,3 miliarde lei pentru lucrarile de alimentare cu apa a satelor Belureni si Barsoiu, dar lucrarile s-au sistat. In acest an, spune primarul, s-au alocat 700 milioane lei pentru conservarea retelei existente. Acum, Consiliul Judetean a mai dat 5,3 miliarde lei pentru apa si 1,5 miliarde lei pentru drumurile comunale". Constantin Radulescu, viceprimar PSD, spune ca exista o statie de apa, dar apartine comunei invecinate, Vitoniresti, din judetul Olt. Oltenii au investit pentru aceasta statie de apa 17 miliarde lei pe teritoriul comunei Stoilesti, deoarece izvoarele au un debit constant. De aceasta retea de apa beneficiaza doar 145 de familii din cele 3.020 cate sunt in comuna Stoilesti. Vicepresedintele Consiliului Judetean, Dumitru Stancu, afirma ca in patru ani nu l-a vazut pe primarul din Stoilesti "sa se zbata pentru proiecte, cum fac altii". Am stat de vorba cu un grup de cetateni din Stoilesti si le-am cerut parerea despre primarul lor. "L-am votat, dar ne minte de ingheata apele...". Dincolo de "pacatele primarului", cei aproape 4.500 de locuitori din Stoilesti merita o atentie mai mare din partea autoritatilor, pentru ca si aici sa se simta civilizatia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite