AFP: Românii îşi aleg preşedintele, pe fondul crizei economice şi politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 18 milioane de români sunt chemaţi astăzi la urne, pentru al doilea tur al elegrilor prezidenţiale, un scrutin organizat pe fondul crizei economice, dublată de o criză politică după căderea guvernului la mijlocul lunii octombrie, relatează AFP.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.

Aceste alegeri îi vor pune faţă în faţă pe preşedintele în exerciţiu de centru-dreapta Traian Băsescu, fost căpitan de marină, care a obţinut 32,44% din voturi la primul tur de scrutin, şi pe actualul preşedinte social-democrat (PSD, opoziţie) al Senatului, Mircea Geoană, fost diplomat, care a primit 31,15% din sufragii.

Acesta din urmă este considerat favorit, după ce s-a aliat cu liberalii (PNL, opoziţie), a treia forţă politică din ţară, la trei zile după primul tur de scrutin din 22 noiembrie. Un sondaj publicat săptămâna aceasta îl creditează cu 54% din intenţiile de vot.

Dacă va fi ales, Geoană promite un nou guvern până la Crăciun, condus de un membru al minorităţii gemane, Klaus Iohannis, şi susţinut de o majoritate în Parlament, datorită alianţei dintre PSD, liberali şi micile partide. Geoană promite să nu facă reduceri de personal.

La rândul său, Băsescu afirmă că PDL va reuşi să găsească parteneri de guvernare, va pune capăt privilegiilor oamenilor politici şi va scădea cheltuielile publice. El a lansat vineri un apel către liberali, apreciind că ţara are nevoie de o alianţă de dreapta pentru a implementa reformele care condiţionează ajutorul acordat de UE, FMI şi Banca Mondială.

Rata de participare la primul tur de scrutin a fost de 54,3%, un nivel mai mare decât cel aşteptat în această ţară, unde populaţia se declară dezamăgită de politicieni, la 20 de ani de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu.


Şeful statului este ales pe o perioadă de cinci ani.

Primele rezultate oficiale sunt aşteptate luni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite