AFP: ONG-uri și opoziția critică dur noua lege electorală din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege electorală a atras critici dure atât din partea ONG-urilor care militează pentru statul de drept, cât și din partea opoziției, notează AFP. Noul mod de scrutin a fost modificat la mai puțin de șase luni până la alegerile legislative.

Sistemul uninominal pur, la propunerea coaliției aflate la guvernare, a fost adoptat de 180 de membri ai Camerei Deputaților. Acesta prevede un scrutin uninominal majoritar cu un tur, după modelul celui din Marea Britanie, şi elimină elementul de proporţionalitate existent.

"Odată la putere, USL a uitat de preocupările sale şi a început o schimbare radicală ce nu se bazează pe nicio tradiţie electorală în România... ce i-ar putea permite să obţină în parlament o supra-majoritate", au deplâns într-un comunicat un grup de ONG-uri militând pentru statul de drept, printre care Freedom House Romania și Centrul pentru Jurnalism Independent.

"Ni se pare incorect şi nedemocratic că cei care nu votează pentru câştigător în circumscripţiile lor să nu fie reprezentaţi în parlament", a declarat pentru AFP preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu.

Opoziţia democrat-liberală PDL a anunţat ca va ataca noua lege la Curtea Constituţională.

În 2008, parlamentul a modificat deja legea electorală prin introducerea unui sistem de vot uninominal mixt ce prevede ca o parte din mandatele parlamentare să fie repartizate proporţional.

Alegeri legislative pentru a reînnoi cele două camere ale parlamentului sunt programate pentru toamna acestui an şi ar trebui să consolideze, potrivit sondajelor, majoritatea guvernamentală de care dispune larga coaliţie formată din social-democraţi, liberali şi conservatori, aminteşte AFP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite