Cine mai poate opri prăbuşirea Bursei de Valori?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine mai poate opri prăbuşirea Bursei de Valori?
Cine mai poate opri prăbuşirea Bursei de Valori?

Pesimism total la Bursă! Ieşirile de capital străin au amplificat temerile investitorilor locali, care, în ultima săptămână, nu au avut puterea să menţină pe linia de plutire indicii

Pesimism total la Bursă! Ieşirile de capital străin au amplificat temerile investitorilor locali, care, în ultima săptămână, nu au avut puterea să menţină pe linia de plutire indicii bursieri.

Faptul că investitorii nerezidenţi şi-au pierdut încrederea în potenţialul Bursei de la Bucureşti a fost demonstrat, o dată în plus, de diminuarea capitalizării BVB cu 4,8 miliarde de euro în şapte şedinţe consecutive de deprecieri (17-26 iunie).

În acelaşi interval, indicele BET-Compozit a scăzut cu 12,8%, iar acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au prăbuşit, în medie, cu peste 15%.

Mai mult, corecţiile resimţite de bursa românească au "luat faţa" celorlalte pieţe emergente din Europa. Preţurile acţiunilor nu mai sunt, însă, atât de relevante în condiţiile volumelor din ce în ce mai mici, spun analiştii din piaţa de capital.

În numai şapte sesiuni, capitalizarea BVB a pierdut 4,8 miliarde de euro, iar indicele pieţei - aproape 12%

Pesimismul s-a instalat cu drepturi depline pe piaţa de capital: rarele şedinţe de creşteri nu reuşesc să convingă prin lichiditate şi să dea tonul unei eventuale reveniri.

În plus, indicii bursei româneşti au scăzut mai mult comparativ cu pieţele emergente europene. Asta, din cauză că, în condiţiile unui context internaţional nefavorabil, semnalele negative date de macroeconomia românească s-au amplificat.

Nu mai departe de sfârşitul săptămânii trecute, Fitch a arătat că România ocupă locul 11, la egalitate cu Egiptul, într-un top al celor mai vulnerabile 16 economii emergente la şocurile inflaţioniste. Agenţia de rating apreciază că ţara noastră are un grad de risc mai mic decât ţări europene precum Ucraina, Bulgaria, Letonia sau Lituania, dar este mai vulnerabilă decât Kenya, Republica Moldova şi Estonia.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, oficialii băncii centrale au atras atenţia asupra faptului că ciclul pozitiv al economiei româneşti s-ar putea închide într-o perioadă de până la doi ani, mişcare determinată de nivelul ridicat al deficitului extern, de 17 miliarde euro la finalul anului trecut.

"În condiţiile în care, în contextul crizei internaţionale, ţările cu deficit de cont curent ridicat au fost etichetate ca fiind mai vulnerabile şi, deci, mai riscante, Bursa de la Bucureşti a devenit o piaţă pe care investitorii străini au adoptat poziţii de aşteptare sau de reducere uşoară a expunerii", explică Mihai Căruntu, analist BCR.

"Supravânzarea" doboară indicii

Faptul că investitorii nerezidenţi şi-au pierdut încrederea în potenţialul Bursei de la Bucureşti a fost demonstrat, o dată în plus, de diminuarea capitalizării bursiere cu 4,8 miliarde de euro în şapte şedinţe consecutive de deprecieri (17-26 iunie). În acelaşi interval, indicele compozit al pieţei a pierdut 12,8%, iar indicele BET-FI, care monitorizează evoluţia acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-a prăbuşit cu peste 15%.

Preţurile acţiunilor nu mai sunt, însă, atât de relevante în condiţiile volumelor din ce în ce mai mici, spun analiştii din piaţa de capital. Lichiditatea medie zilnică pe şedinţă a scăzut, de la un nivel de ansamblu de 21,6 milioane de euro în 2007, la 11,3 milioane de euro în prima jumătate a acestui an."Cotaţiile nu sunt reprezentative în condiţiile unui volum redus.

Adevărata problemă, în aceste momente, rămâne lichiditatea foarte scăzută a pieţei", este de părere Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING România. Astfel, cotaţiile acţiunilor la niveluri ridicol de mici nu reprezintă un motiv suficient pentru a readuce investitorii la bursă. "Cred că piaţa românească a intrat într-o etapă de <> , şi, deşi preţurile au ajuns foarte atractive, evoluţia rămâne incertă", spune Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management.

De ce nu ţinem pasul cu pieţele emergente?

Evoluţia pieţei de la Bucureşti este clar influenţată de cea a pieţelor internaţionale, care au fost afectate, săptămâna trecută, de corecţii şi noi minime. Chiar şi în aceste condiţii, corecţiile resimţite de bursa românească au "luat faţa" celorlalte pieţe emergente din Europa.

În ultimele 12 luni, de exemplu, indicii BET şi BET-FI au fost marcaţi de o depreciere de 31,6% şi, respectiv, de 44,2%, în timp ce indicele SOFIX al bursei de la Sofia a pierdut 16,8%, indicele PX al bursei din Praga - 20,1%, iar indicele WIG20 al bursei din Varşovia a scăzut cu 29,8%. Numai dependenţa de capitalul străin nu poate explica deprecierea mai abruptă în cazul BVB.

"Nu trebuie uitat că la jumătatea anului trecut, piaţa românească era între cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, în termen de creşteri medii pe ultimii 3-5 ani s-a situat pe primul loc într-un clasament al pieţelor din regiune", explică Mihai Căruntu.

Adevărata problemă, în aceste momente, rămâne lichiditatea foarte scăzută a pieţei
Florin Ilie,
analist piaţă de capital, ING România

Scenarii pentru BVB

În perioada imediat următoare, analiştii nu văd posibilă o redresare spectaculoasă a pieţei. "Nu cred că situaţia lichidităţii va fi rezolvată pe termen scurt", susţine analistul ING România. Chiar şi în condiţiile revenirii optimismului pe pieţele financiare internaţionale, Bursa de la Bucureşti nu se va grăbi să se coreleze pe creştere. "Piaţa românească va întârzia să revină pe plus, întrucât investitorii vor prefera să reintre în primul rând pe pieţele mature, lăsându-le la urmă emergente", consideră preşedintele Raiffeisen Asset Management.

Chiar cu riscul de a mai înregistra scăderi, intrarea la cumpărare pe principii de analiză fundamentală s-ar putea dovedi oportună, după corecţiile traversate. "În această situaţie, un investitor va "prinde" din plin creşterea pieţei, atunci când se va reînscrie pe un trend sustenabil de recuperare", apreciază analistul BCR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite