Se poartă atât mobila modernă cât şi cea clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se poartă atât mobila modernă cât şi cea clasică
Se poartă atât mobila modernă cât şi cea clasică

Producătorii de mobilă care expun la Conmob se reorientează spre piaţa internă. Peste 70 de firme din industria mobilei, majoritatea româneşti, se întrec cu oferte speciale pentru atragerea de clienţi la târgul Conmob.

Ieri, la Cluj-Napoca, la pavilionul Expo Transilvania a avut loc inaugurarea celei de-a XVI-a ediţie a târgului Conmob. Este vorba despre cel mai important târg de profil din Transilvania.

Viorica Rabocea, consilier în cadrul Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), ne-a declarat că cei mai mulţi dintre expozanţi au venit cu modele noi, adaptate la ultimele cerinţe pe plan mondial: linii rectangulare la mobila din livinguri, mobilier din panouri pentru tineret, bucătării accesorizate. Se folosesc mai ales stejarul şi răşinoasele, finisate. În trend este culoarea albă chiar şi la mobilierul de tip clasic.

Firma Straglioto din Crasna - Sălaj, cu capital italian, produce mobilier masiv la comandă. „Modelele sunt adaptabile pentru orice dimensiune” spune Lucreţia Chirilă, directorul executiv. „Modelele sunt clasice, dar pot fi modificate la cererea clienţilor”, a adăugat aceasta. 

Reorientare spre piaţa internă

Din Sălaj vine şi firma Simex, din Şimleu Silvaniei. Orientată tradiţional spre piaţa rusă, fabrica, privatizată după Revoluţie, a modernizat liniile şi culorile garniturilor de mobilă. Astfel, garnitura „Veneţia” este din acest an disponibilă şi în culoarea albă. 

SC Sophia, importator de mobilă din India, nu face faţă comenzilor de catalog. A renunţat la unul din cele trei magazine, dar revenirea la modă a draperiilor face marfa mai căutată.

Consecventă cu fierul forjat, firma clujeană Caval a scos un nou model de dormitor medieval. Cu modele noi a venit şi firma Zetam PLM din Odorheiu Secuiesc, orientată pe lemn de brad finisat, pentru camere de tineret, şi colţare de bucătărie.

„De la export majoritar în Italia, Zetam are în vedere în perioada următoare şi piaţa internă. Consumatorii au devenit şi la noi mai exigenţi”, ne-a declarat Tibor Fischer, responsabil de vânzări.

Transilvania domină târgul

Faptul că majoritatea participanţilor la evenimentul expoziţional provin din Transilvania nu este o surpriză. Viorica Rabocea, consilier APMR, ne-a declarat că, în anii ’70, statul a susţinut o activitate economică în sectorul mobilei în special în nord-vestul ţării, în mod strategic.

Din firmele vechi de mobilă, care au rezistat parţial, au apărut mici făbricuţe. În judeţul Cluj astfel de ateliere sunt la Livada (Gherla), Huedin sau Câmpia Turzii.

După ce au început cu tapiţerii, firmele din Livada şi Câmpia Turzii produc acum mobilier integrat de bucătărie. Firma din Huedin este singura care rezistă în zonă, cu scaune de calitate din gama clasică, inclusiv balansoare.

Criza nu este vizibilă

Reprezentanţii APMR susţin că nu se poate vorbi încă de o criză în domeniu, deoarece pe anul trecut, din datele preliminare, producţia a scăzut doar cu 4 procente, iar exportul cu numai 0,7 la sută. „Cele nouă la sută din pierderea de personal este pusă pe migraţia forţei de muncă”, ne-a declarat Viorica Rabocea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite