Cum se plimbă deşeurile prin lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În gablonţurile importate din China, americanii au găsit concentraţii mari de plumb. La rândul lor, acestea provin din calculatoarele occidentale reciclate de chinezi Comisia americană de

În gablonţurile importate din China, americanii au găsit concentraţii mari de plumb. La rândul lor, acestea provin din calculatoarele occidentale reciclate de chinezi

Comisia americană de siguranţă a bunurilor consumatorilor a dat publicităţii un document oficial referitor la concentraţia masivă (implicit toxică) de plumb, descoperită în circa 6,7 milioane de gablonţuri şi gadgeturi importate anul trecut din China. Metalul provine din deşeurile electronice produse în Occident, expediate apoi în China.

Jeffrey Weidenhamer şi Michael Clement, chimişti ai Universităţii Ashland din Ohio, au studiat compoziţia gablonţurilor şi gadgeturilor chinezeşti vândute în 2006 pe piaţa americană şi au descoperit că, în afară de concentraţia ridicată de plumb, mai erau prezente şi urme de aramă şi cupru. Acest aliaj a demonstrat că era vorba de plumb utilizat la sudurile circuitelor integrate ale calculatoarelor.

De asemenea, au mai fost detectate urme de antimoniu, un metaloid toxic folosit pentru creşterea rezistenţei plumbului din baterii. Potrivit unui raport al ONU, anual, în lume sunt produse circa 50 de milioane de tone de deşeuri electronice, a căror depozitare sau reciclare reprezintă încă o problemă. Mari cantităţi sunt expediate în China, deşi legislaţia internaţională interzice formal importul acestora.

Circuitul plumbului pe meridiane

Itinerariul urmat de materialele toxice din gablonţurile chinezeşti este, de obicei, precis. Consumatorii şi întreprinderile din SUA îşi trimit produsele electronice uzate unor firme de reciclare. Acestea, la rândul lor, le revând unor comercianţi din domeniu, aflaţi tot pe teritoriul Statelor Unite.

În fine, ele sunt expediate în China, unde sunt din nou cumpărate, de data aceasta de întreprinderi locale specializate în recuperarea materialelor reciclabile. După ce sortează şi descompun aceste obiecte, întreprinderile vând plumbul unor fabrici de aliaje ce aprovizionează atelierele de fabricare a gablonţurilor.

Proiect revoluţionar privind energia

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat o nouă lege a energiei, care încurajează extinderea utilizării surselor regenerabile şi reduce scutirile de taxe de care beneficiau companiile petroliere. Noua lege acordă prioritate "surselor curate de energie", promovând biocombustibilii, energia eoliană, energia solară şi resursele geotermale.

Dacă legea va fi adoptată în această formă şi de către Senat, peste 15% din consumul de energie al companiilor americane va trebui să provină din surse regenerabile până în 2020. Industria petrolului va fi afectată direct de aceste măsuri, de aceea există şi un grup foarte puternic care se opune acestui proiect, unul dintre principalii opozanţi fiind chiar preşedintele George W. Bush. Legea va provoca pierderi anuale de peste 16 miliarde de dolari în industria petrolului, numai prin retragerea subvenţiilor. Dacă va fi votată, ea va impune şi noi standarde privind utilizarea mai eficientă a dispozitivelor de iluminat şi a electrocasnicelor. (Laura Toma)

Amenzi pentru gunoiul suplimentar

Un nou proiect menit să restricţioneze poluarea mediului înconjurător a fost lansat de guvernul laburist de la Londra. Conform noilor norme, fiecare casă va avea la dispoziţie numai pubele de mici dimensiuni şi locuitorii care vor "produce" mai mult gunoi vor fi amendaţi cu sume începând de la 1.000 de lire sterline. Pentru mulţi cetăţeni, reducerea volumului pubelelor cu 100 de litri, de la 240 de litri la numai 140 de litri, este o adevărată pedeapsă. Britanicii le-au poreclit deja "pubele bonsai", după numele copacilor în miniatură crescuţi de japonezi. "Daily Mail" comenta ieri că înlocuirea recipientelor de gunoi ar trebui să ţină cont de numărul celor care locuiesc într-un imobil, ca să nu apară un nou fenomen social numit "invidia pe motiv de pubelă" sau infracţiuni de tipul "folosirea pe furiş a pubelei vecinului". (Sabina Tudor)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite