A plecat la război să strângă bani de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul sucevean Păiseni, familia caporalului Ioan Grosaru ucis în Irak se pregăteşte de înmormântare cu bani de împrumut În satul sucevean Păiseni este jale mare. Familia

În satul sucevean Păiseni, familia caporalului Ioan Grosaru ucis în Irak se pregăteşte de înmormântare cu bani de împrumut

În satul sucevean Păiseni este jale mare. Familia militarului ucis în Irak a aflat de la televizor că Ioan Grosaru a murit. Tragica veste a fost adusă familiei de primarul şi poliţistul satului.

"Când i-am văzut la poartă, mi-am dat seama pentru ce veniseră. Am crezut că mor când mi-au spus că trebuie să ne pregătim de înmormântare", povesteşte, printre lacrimi, Teodora Costache, sora caporalului. La sfârşitul lunii iulie, înainte să plece, Ioan şi-a vizitat pentru ultima dată familia.

"A fost petrecere mare la noi. Ne-am adunat cu toţii şi am sărbătorit alături de el. Ne-a spus să nu ne temem. Urma să lucreze pe calculator, nu pe front. Voia să strângă bani şi să se aşeze la casa lui, că avea 35 de ani...", mărturiseşte Ioana Grosaru, mătuşa militarului. În anul 2005, cu toţi banii din Afganistan şi-a ajutat familia.

Pentru el n-a păstrat nimic. "Înainte de a pleca în Irak ne-am distrat la discotecă şi la întoarcerea spre casă mi-a spus că pleacă, dar nu ştie dacă se va mai întoarce. M-a văzut îngrijorat şi a râs, încercând să mă convingă că a glumit", a spus Alin Grosaru, nepotul cel mare al soldatului.

A intrat în armată ca să scape de sărăcie

Ioan provine dintr-o familie cu şapte fraţi: cinci surori şi doi fraţi. Fratele cel mare a murit la 20 de ani într-un accident, cu două săptămâni înainte de terminarea stagiului militar.

"A fost durere mare atunci şi Ioan a jurat să se facă militar de carieră. A intrat în armată ca să scape de sărăcie", spune Teodora. Cu o zi înainte ca Ioan să fie ucis, mama sa a plecat la o mănăstire de lângă Gura Humorului să se roage pentru sănătatea sa. "Nu ştiu cum îi vom da vestea, că e bătrână şi grav bolnavă", spune sora caporalului. Acum, rudele se pregătesc de înmomântare.

"M-au sunat de la Bucureşti că ne dau bani, dar abia luni. Marţi e înmormântarea, aşa că am să merg prin sat să împrumut vreo 300 de euro, ca să pregătim pomenile. Sicriu nu mai trebuie, îl aduc ei într-unul. Cred că nu ne vor lăsa să-l vedem pentru ultima dată", suspină sora militarului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite