A plecat în Italia pentru a strânge bani de casă şi se întoarce scrum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Cosmin (28 de ani), românul ucis cu sânge rece în Italia pentru o asigurare de aproape un milion de euro, era "sufletul" comunei în care s-a născut. Prietenilor săi din

Adrian Cosmin (28 de ani), românul ucis cu sânge rece în Italia pentru o asigurare de aproape un milion de euro, era "sufletul" comunei în care s-a născut.

Prietenilor săi din comuna Mândra (Braşov), localitate situată la cinci kilometri de Făgăraş, nu le vine să creadă că Adrian a avut un sfârşit atât de groaznic.

Visul tânărului era să-şi construiască o casă peste drum de cea a părinţilor săi. Pentru asta trudea zi şi noapte în Italia. Construcţia era deja începută, iar în câţiva ani urma să fie gata.

Visul lui Adrian a ars însă într-o noapte. Cei doi patroni la care lucra ca şofer de camion l-au adormit cu un somnifer, apoi i-au dat foc în propria maşină. Părinţii săi, care lucrează în Italia de şapte ani, vor veni acum acasă pentru a-şi aduce fiul într-un sicriu de zinc.

Doctori măcelari

Italia este răvăşită de încă o monstruozitate: descoperirea unei "clinici a ororilor" la Milano. Câţiva medici au operat inutil 86 de pacienţi, unicul scop fiind acela de a-i uşura de bani. Victimele şi-au pierdut un sân sau o jumătate de plămân, deşi nu era cazul.

Adrian Cosmin Ioan a fost ucis de lăcomia patronilor săi după ce muncise patru ani în Italia pentru a-şi îndeplini visul în România

Tânărul de 28 de ani care a fost ars de patronii italieni pentru o asigurare de aproape un milion de euro era "sufletul" comunei în care s-a născut.

Familia lui Adrian Cosmin este cunoscută şi apreciată în comuna Mândra. Tânărul avea o mulţime de prieteni, care au numai cuvinte frumoase despre el. Gabriel, fratele lui Adrian, e în stare de şoc.

Părinţii tinerilor au plecat la muncă în Italia, în urmă cu şapte ani. Sunt specialişti în construcţii metalice. După trei ani, Adrian i-a urmat. Acasă a rămas numai fratele său ca s-o îngrijească pe bunica bolnavă.

"Vă rog să mă înţelegeţi. Suntem într-o stare foarte grea… Au plecat să câştige un ban cinstit, nu ca alţi mizerabili, iar acum a venit peste noi nenorocirea asta… Ce să vă spun… mai bine vorbiţi cu părinţii când vin acasă", sunt sigurele cuvinte pe care le-a putut spune printre lacrimi Gabriel Cosmin.

Voia să se întoarcă

De la prietenii lui Adrian am aflat că îi plăceau maşinile sport şi muzica. Îşi construia o casă vizavi de cea a părinţilor. Dorea să se întoarcă acasă, după ce îşi făcea un rost în viaţă. "Era un băiat frumos, înalt, blond, cu părul lung, prins la spate. Era sufletul comunei. Săritor, dacă aveai nevoie de ceva se dădea peste cap ca să te ajute. Dumnezeu să-l odihnească…", îşi aminteşte un vecin care îşi încheie spusele făcându-şi pios o cruce.

"Un băiat cuminte"

Profesorul lui Adrian din şcoala generală, Ion Zară, a avut numai cuvinte de laudă pentru el. "A fost un băiat cuminte, învăţa bine. A făcut Liceul de Chimie şi şi-a luat bacalaureatul la Făgăraş. Când venea acasă, era înconjurat de o mulţime de prieteni. Era foarte vesel şi comunicativ. Ultima oară când a venit am aflat că nu mai lucra în acelaşi oraş cu părinţii şi că s-a mutat la Verona. Păcat de el că s-a prăpădit de tânăr…".

Un an pentru a-l convinge şi o seară pentru a-l omorî

Adrian Cosmin Ioan, 28 de ani, a fost găsit carbonizat în propria maşină, pe o străduţă din Cavaion Veronese, localitate de lângă Verona. Incendiul a fost semnalat de către şoferii care treceau prin zonă. Pompierii sosiţi la faţa locului au descoperit printre resturile maşinii un cadavru imposibil de identificat.

Poliţia a demarat investigaţiile şi, după numărul de înmatriculare al maşinii, a descoperit identitatea trupului carbonizat. Acesta s-a dovedit a fi al lui Adrian Cosmin Ioan, din Făgăraş. Cercetările ulterioare şi discuţiile cu cei apropiaţi lui Adrian au condus poliţia către cei doi patroni la care tânărul lucra la negru. Tancredi Valerio Volpe (34 de ani) şi Cristina Nervo (31 de ani) au fost conduşi la sediul carabinierilor. După mai multe ore de interogatorii încrucişate, cea care a mărturisit prima a fost femeia.

Semnătura care i-a adus moartea

Planurile celor doi ucigaşi au fost gândite în detaliu cu multe luni înainte de producerea dramei. Ei i-au promis lui Adrian acte de muncă şi permis de şedere în Italia în schimbul unei asigurări pe viaţă.

O asigurare de 900.000 de euro, care putea fi încasată jumătate de tatăl victimei şi jumătate de către cei doi asasini.

Cuplul criminal a insistat timp de un an şi a făcut tot posibilul ca românul să semneze poliţa fatală. Încrezător, Adrian a semnat actul pe 16 mai 2008. O semnătură ce l-a costat viaţa.

Seara crimei

În seara crimei, sâmbătă 7 iunie 2008, cei doi l-au chemat pe român la ei acasă sub pretextul plăţii unei datorii mai vechi. L-au ademenit cu 600 de euro, iar la finalul cinei i-au oferit o cafea cu un somnifer foarte puternic. Când acesta şi-a făcut efectul, cei doi şi-au pus în aplicare planul.

I-au dat foc

L-au urcat pe Cosmin chiar în maşina sa care a fost condusă de către bărbat, Tancredi Valerio Volpe. Femeia a plecat înainte cu maşina ei. Ajunşi pe o stradă lăturalnică dintr-o localitate apropiată, Cavaion Veronese, l-au aşezat la volan pe român, au turnat peste el un lichid inflamabil, apoi i-au dat foc.

Acum, Tancredi Valerio Volpe se găseşte în arestul poliţiei. Femeia, mamă a unui copil de câteva luni făcut cu Tancredi, este în arest la domiciliu. Pe ambii îi aşteaptă ani grei de închisoare pentru crimă cu premeditare.

Nu a mai apucat să-şi termine casa

Visul lui Adrian Cosmin era să-şi termine casa din comuna părintească şi să se întoarcă în ţară. În Italia era camionagiu şi câştiga circa 2.000 de euro pe lună. Aproape toţi banii îi punea deoparte pentru a finalize construcţia. Acum, părinţii săi îl vor aduce din nou acasă. Adrian Cosmin va fi înmormântat în cimitirul comunei Mândra, alături de bunicul său.

Românul, iubit şi de vecinii din Verona

În cartierul liniştit din Verona, unde locuia de puţină vreme, vecinii l-au descris pe Adrian Cosmin ca fiind o persoană calmă, care nu deranja pe nimeni.

Zbuciumelea Ilie, 39 de ani, patronul magazinului cu produse româneşti din apropierea blocului lui Cosmin, spune: "Păcat de el. Era un băiat liniştit, care venea să cumpere deseori de la noi. Îmi pare tare rău pentru ce i s-a întâmplat".

Vecinul de scară, Osey Giampi, un nigerian de 33 de ani, declară că deşi erau mutaţi de foarte puţin timp în acel loc, Adrian şi colegul său de apartament, Mihai Căliman, s-au comportat mereu civilizat şi nu au deranjat niciodată pe nimeni.

Criminalii provocau scandaluri în cartier

La polul opus se află cei doi criminali. Vecinii lor s-au plâns mereu de comportamentul necivilizat al acestora şi de problemele pe care le provocau în Vigasio, localitatea lor de reşedinţă.

Astfel, de circa un an şi jumătate, de când afacerile nu le mai mergeau, îşi parcau camionul în faţa casei şi deseori provocau scandaluri în cartier.

Au plecat să câştige un ban cinstit, nu ca alţi mizerabili, iar acum a venit peste noi nenorocirea asta… Ce să vă spun… mai bine vorbiţi cu părinţii când vin acasă
Gabriel Cosmin, fratele victimei

Cititi si:

"Clinica ororilor" îngrozeşte Italia (Arina Avram)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite