Ne pleacă profesorii din şcolile generale şi licee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului şcolar, zeci de dascăli sibieni au renunţat la catedră. Alte câteva zeci şi-au luat concedii fără plată pentru un an, dar fără să renunţe la postul din învăţământ.

De la începutul acestui an şcolar, în judeţul Sibiu, 61 de cadre didactice au decis că este mai bine să renunţe la catedră. Dintre aceştia, 41 sunt profesori titulari, care au încheiat cu unităţile şcolare contracte de muncă pe perioadă nedeterminată.
Pe lângă aceştia, alţi 20 de suplinitori şi-au dat demisia. Aceştia aveau contracte de muncă pe o perioadă determinată.
Multe concedii fără plată
Aceeaşi statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu arată că celor care şi-au dat demisia li se alătură profesorii care şi-au luat concediu fără plată pe o perioadă lung. Astfel, de la începutul anului şcolar, 29 de cadre didactice şi-au luat concediu fără plată pentru un an, invocând motive persoanale, în timp ce alţi 22 de profesori şi-au întrerupt activitatea pentru a-şi continua studiile.
Salarizare proastă
Reprezentanţii autorităţilor încearcă să minimalizeze situaţia şi să ascundă  motivele exodului didactic. În timp ce de la Inspectoratul Şcolar se transmite că situaţia nu este deloc gravă, sindicaliştii acuză direct politica salarială defectuoasă din domeniu.
Salariile mici, orele suplimentare de muncă şi stresul cauzat de elevii dezinteresaţi de şcoală par să fie principalele motive pentru care profesorii părăsesc sistemul.
Tinerii renunţă la catedră
„Aşa cum bine se ştie, problemele legate de salarii sunt foarte mari în acest sistem. Profesorii care pleacă sunt de obicei tineri care îşi dau seama, după un an sau doi, că nu au niciun viitor aici. Un profesor începător câştigă între 500 şi 680 de lei, salariu cu care bineînţeles nu se poate descurca. Singura opţiune este să renunţe şi să îşi caute alt loc de muncă“, explică Teodor Fârţonea, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sibiu.
Acesta are o explicaţie şi pentru numărul tot mai mare al profesorilor care îşi iau concedii pentru a-şi continua studiile.
„După ce văd că nu au ce face în învăţământ, majoritatea preferă să îşi continue studiile şi, ulterior, concluzia este aceeaşi: părăsesc sistemul pentru un alt domeniu, mai bine plătit”, a completat Teodor Fârţonea. Dacă salariile nu vor fi mărite, elevii nu vor mai avea de la cine să înveţe carte.
Nu sunt posturi libere
 Potrivit reprezentanţilor IŞJ, cu toate că foarte mulţi profesori renunţă la catedră, în judeţul nostru nu sunt posturi neacoperite, toţi profesorii titular fiind înlocuiţi de suplinitori. În total, în Sibiu sunt aproximativ 4.500 de profesori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite