Am plătit cu trei milioane de euro în plus pentru energia electrică în 2003

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii spun că Hidroelectrica a fost păgubită cu 47 milioane $ de Energy Holding Fostul director general al Hidroelectrica, Eugen Pena, a aflat ieri acuzaţiile care i se aduc. El este

Procurorii spun că Hidroelectrica a fost păgubită cu 47 milioane $ de Energy Holding

Fostul director general al Hidroelectrica, Eugen Pena, a aflat ieri acuzaţiile care i se aduc. El este învinuit alături de alte opt persoane, printre care şi fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, de subminarea economiei naţionale şi complot, în dosarul privind contractele cu energie ieftină.

Eugen Pena a fost director general al Hidroelectrica până la 1 noiembrie 2003, când a fost înlocuit de adjunctul său, Traian Oprea, şi el învinuit în acest dosar. Tot ieri, Carmen Marin, director al Departamentului de Relaţii Internaţionale, şi Victoria Geormăneanu, director economic la Hidroelectrica, au primit oficial rezoluţia de începere a urmăririi penale. Procurorii susţin că Hidroelectrica ar fi pierdut, între 2004 şi 2005, aproximativ 47 milioane de dolari în favoarea Energy Holding, după ce i-a vândut acesteia electricitate la un preţ mai mic decât costul de producţie.

"Băieţii deştepţi" au cumpărat la preţ mai mic decât costul de producţie

Anchetatorii mai arată că preţul mediu cu care Energy Holding a achiziţionat energie în 2004 a fost de 65,4 lei/MWh, mai mic decât valoarea costului mediu de producţie efectiv înregistrat de Hidroelectrica de 83,9 lei/MWh. Totodată, în 2005, Energy Holding ar fi cumpărat energie hidro la un preţ mediu de 69,8 lei/MWh, sub costul mediu de producţie al Hidroelectrica de 89,6 lei/MWh. Din diferenţa de preţuri, DIICOT consideră că ar fi rezultat "posibilul profit suplimentar pe care Hidroelectrica SA l-ar fi putut înregistra, dar pe care membrii asociaţiei constituite la nivelul conducerii acestei societăţi l-au transferat la SC Energy Holding SRL". Parchetul mai susţine că în anul 2003, prin creşterea preţului la energie electrică către populaţie, consumatorii ar fi plătit în plus peste trei milioane de euro pentru energia consumată.

Dezechilibru în sistemul energetic naţional, descoperit după patru ani

În documentele Parchetului se mai arată că Şereş ar fi trimis procurorului general un raport incomplet despre Hidroelectrica, dar şi că nu ar fi ţinut cont de propunerile coordonatorului Corpului de Control, cu privire la schimbarea din funcţie a unor directori ai societăţii. DIICOT susţine că reprezentanţii Hidroelectrica ar fi vândut, în 2003, în condiţii de secetă, cantităţi mai mari de energie decât producţia proprie, ceea ce ar fi dus la un dezechilibru care a pus în pericol siguranţa sistemului energetic naţional. "Prin nepunerea în aplicare a măsurilor prevăzute în primul raport, ministrul Codruţ Şereş a menţinut starea de pericol care ameninţă şi astăzi Sistemul Energetic", se arată în ordonanţa DIICOT.

Semnal tv de la Cotroceni pentru procurori

Codruţ Şereş consideră în schimb că acest dosar este doar o răfuială politică pentru "biletul Alro". Dosarul a căpătat o formă penală la doar o lună după ce Traian Băsescu a afirmat, în cadrul unei emisiuni tv, la care era invitat premierul Călin Popescu Tăriceanu, că societatea ALRO era împiedicată să obţină prelungirea de contracte de companii precum Energy Holding şi VA Tech, companii cu care Tăriceanu ar fi interferat pe vremea când era ministrul economiei în guvernarea CDR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite