"Cât a plătit Guvernul Blair pentru libertatea marinarilor?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa britanică bănuieşte că eliberarea militarilor din Iran s-a făcut în schimbul unor compromisuri costisitoare După ce au fost eliberaţi în direct, la televiziune, într-un show

Presa britanică bănuieşte că eliberarea militarilor din Iran s-a făcut în schimbul unor compromisuri costisitoare

După ce au fost eliberaţi în direct, la televiziune, într-un show mediatic de zile mari, "regizat" chiar de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, cei 15 militari britanici au ajuns, ieri după-amiază, la Londra.

Sărbătorirea încheierii cu bine a celor 13 zile de captivitate nu a durat mult, deoarece marinarii au fost conduşi, imediat după aterizare, la o bază militară pentru "debriefing". Autorităţile au promis însă că "debriefingul va dura ore, nu zile".Avionul care i-a transportat pe militarii britanici a decolat de pe aeroportul din Teheran în jurul orei 04.30 GMT (07.30 ora României) şi a aterizat pe aeroportul Heathrow, din Londra, la începutul după-amiezii. Imediat după aterizare, cei 15 militari au fost transferaţi la baza militară din Devon. Potrivit unui corespondent al postului de televiziune Sky News, care i-a însoţit pe cei 15 militari la bordul avionului care i-a transportat de la Teheran la Londra, aceştia au călătorit la clasa Business şi au sărbătorit eliberarea cu şampanie la bordul aeronavei. Militarii au pozat pentru ziarişti, au făcut câteva glume, după care s-au îmbarcat în cele două elicoptere militare care i-au transportat în Devon. Militarii nu-şi vor putea vedea familiile decât după "debriefing" şi examenul medical. Postul de televiziune iranian Al-Alam a difuzat, ieri, imagini cu cei 15 militari care vorbeau foarte convingător despre modul civilizat în care au fost trataţi în perioada captivităţii şi mulţumeau pentru că li s-au respectat drepturile. Foştii captivi au primit şi cadouri oferite de liderul iranian. Zâmbitori şi aparent în formă, militarii au deschis darurile, care au constat în obiecte de artizanat, dulciuri şi pungi cu fistic.

Întrebările jenante, amânate pentru mai târziu

Jurnaliştii britanici bănuiesc că în spatele "succesului diplomatic" s-ar ascunde compromisuri costisitoare. Deşi au salutat, ieri, cum se cuvine eliberarea celor 15 marinari, lăudând Guvernul Blair pentru dezamorsarea crizei pe cale diplomatică, mulţi jurnalişti nu au omis să (se) întrebe ce preţ a plătit acelaşi guvern pentru gestul de bunăvoinţă al preşedintelui iranian.

"Nu vom putea şti niciodată ce fel de preţ s-a plătit, dacă o fi avut loc vreo târguială de piaţă pentru eliberarea lor", scrie, de pildă, "The Independent". Fără a uita să adauge că "diplomaţia tradiţională" este mai bună decât confruntarea de pe poziţii de forţă. Opinia este împărtăşită şi de "The Guardian", care consideră că "diplomaţia liniştită funcţionează şi poate funcţiona şi în viitor". Şi pentru ziariştii de la "The Times", Guvernul Blair a acţionat corect, exercitând o "bună presiune diplomatică".

O altă parte a presei britanice regretă că marinarii au apărut la televiziunea iraniană cerându-şi scuze pentru violarea apelor teritoriale ale acestei ţări. "Satisfacţia faţă de provocarea diplomatică rezolvată a fost umbrită de umilinţele psihologice pe care a trebuit să le suporte Marea Britanie", scrie "The Daily Telegraph". Iar "Daily Mail" notează că bucuria "a fost alterată de suspiciunea că Marea Britanie ar fi făcut un compromis cu Iranul". "Un oarecare compromis tot stă în spatele acestei afaceri", scrie cotidianul citat, care adaugă că "întrebările jenante legate de această afacere" nu pot fi evitate. În fine, "The Sun" remarcă insistenţa cu care Blair a dezminţit existenţa negocierilor de culise. Dar se întreabă retoric dacă "ar fi cineva surprins în cazul în care cinci insurgenţi iranieni ar fi puşi pe tăcute în libertate în următoarele luni?". O aluzie la cei cinci iranieni arestaţi de americani în Kurdistanul irakian.

Analiştii cred că Ahmadinejad a reuşit o lovitură de imagine

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a reuşit o lovitură de imagine. El a demonstrat că Iranul este un actor diplomatic regional pe care se poate conta, sunt de părere unii analişti politici, citaţi de AFP. Liderul iranian, care nu pierde nicio ocazie de a critica Occidentul şi a ameninţa Israelul cu ştergerea de pe hartă, a făcut un show mediatic din eliberarea militarilor britanici, apărând la întâlnirea cu aceştia destins şi cu un discurs împăciuitor. Ahmadinejad a declarat că face un "cadou" poporului britanic cu ocazia Paştelui. Iranul "şi-a încordat muşchii" pentru a da de înţeles că "este o putere pe care se poate conta", e de părere Mansoor Farhang, fostul ambasador iranian la ONU. "Cred că vor să întoarcă o nouă filă", a sugerat şi lordul David Owen, fostul ministru britanic de externe. El a apreciat că se pot înregistra progrese şi în criza creată în jurul programului nuclear iranian. Pentru o serie de analişti politici, capturarea militarilor britanici a fost un mesaj adresat Statelor Unite, nu numai Marii Britanii. Mesajul este că "nu ne vom prăbuşi" aşa cum a făcut Saddam Hussein, susţine un fost diplomat iranian. Aceeaşi sursă a precizat că Ahmadinejad a gestionat bine criza în interes propagandistic, demonstrând iranienilor că poate rezista în faţa Occidentului şi statelor arabe şi că este un actor în regiune. Imaginile militarilor britanici au fost difuzate pe toate posturile arabe de televiziune, vizând în special audienţa arabă, tot mai critică faţă de prezenţa americană şi britancă în regiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite