Vom plăti curentul în funcţie de regiunea în care l-am consumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile reglementate vor fi mai mici sau mai mari, în funcţie de costurile de producţie a energiei. Conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a

Preţurile reglementate vor fi mai mici sau mai mari, în funcţie de costurile de producţie a energiei.

Conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, ieri, că ia în considerare introducerea de preţuri diferenţiate la energia electrică pe cele opt zone de distribuţie. Diferenţierea va fi făcută în funcţie de costurile de producţie a energiei şi va afecta în special consumatorii casnici.

"Momentan, analizăm introducerea preţului diferenţiat pe cele opt zone de distribuţie. Dar, cu siguranţă, acest lucru nu se va întâmpla până la sfârşitul anului 2007", a declarat - în deschiderea unui seminar organizat de revista Focus Energetic - preşedintele ANRE, Olosz Gheghely. El a anunţat că, în momentul luării unei decizii în acest sens, ANRE va demara o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei pentru a promova noua măsură.

"Preţurile zonale în funcţie de locaţia reţelei de distribuţie reprezintă o practică uzuală în UE şi analizăm oportunitatea introducerii unui număr de opt preţuri zonale", a precizat Olosz. El a menţionat că diferenţierea de preţ va fi stabilită pe baza costurilor de producţie. "ANRE trebuie să asigure un echilibru în piaţă, susţinând în aceeaşi măsură sistemul energetic precum şi consumatorii finali", a precizat preşedintele Autorităţii.

Piaţa de energie electrică a fost liberalizată complet la 1 iulie, tarifele reglementate la electricitate pentru populaţie urmând să fie păstrate până în 2010.

Câţiva producători pregătesc scumpirea energiei

Olosz Gheghely a mai anunţat că, în momentul de faţă, ANRE analizează cererile mai multor producători de energie electrică de a le fi recunoscute anumite costuri în preţul reglementat. El a precizat că a primit luni o solicitare în acest sens de la CE Rovinari şi, de asemenea, există o solicitare similară din partea Elcen. "S-ar putea ca unele costuri să fie justificate.

Dar orice recunoaştere de costuri suplimentare înseamnă şi o majorare a preţului la consumatorul final, iar specialiştii noştri analizează atent solicitările producătorilor. O decizie în acest sens va fi luată în câteva zile", a precizat preşedintele ANRE. El a adăugat că, în cazul CE Rovinari, reprezentanţii acestui complex energetic au solicitat recunoaşterea costurilor pentru investiţiile de mediu, în vederea majorării cu 5-10 procente a preţului energiei electrice livrate pe piaţa reglementată.

Trei filiale Electrica aşteaptă o decizie politică

Potrivit oficialului ANRE, producătorii se folosesc de faptul că a fost numit un nou preşedinte al reglementatorului şi cer recunoaşterea unor costuri neluate în seamă până acum. "Când se simt nedreptăţiţi, producătorii cer pe toate căile acest lucru. Rolul ANRE este să menţină un echilibru în piaţă şi să protejeze populaţia", a explicat Gergely Olosz.

El a mai spus că unele din aceste costuri ar putea să fi fost majorate din cauza secetei, dar "la Rovinari nu este cazul". În acelaşi timp, ANRE analizează şi majorarea unor costuri la producţia de gaze, deşi furnizorii de gaze nu au cerut majorarea tarifelor, a mai spus preşedintele Autorităţii. Pentru privatizarea filialelor Electrica aflate încă în proprietatea statului - Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud - vicepreşedintele AVAS, Constantin Botez, a spus că Autoritatea aşteaptă o decizie politică în acest sens.

Două variante pentru vânzarea Electrica Serv

În ceea ce priveşte privatizarea Electrica Serv, oficialul AVAS a spus că în următoarea perioadă se va analiza dacă societatea se va privatiza global sau divizat pe cele opt zone de distribuţie.
Electrica Serv este o divizie a Electrica, asigurând servicii de întreţinere. "Consultanţii ne-au spus că vânzarea optimă este cea în bloc, însă trebuie să ţinem seama de piaţă şi de interesul potenţialilor cumpărători", a explicat vicepreşedintele Autorităţii pentru Privatizare.

Marile complexuri energetice vor fi privatizate la anul

Procesul de privatizare a complexurilor energetice trebuie să înceapă până la jumătatea anului 2008, după finalizarea strategiei energetice şi selectarea unor consultanţi. Vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Constantin Botez, a afirmat că, deocamdată, "aşteptăm aprobarea strategiei energetice, unde este inclusă componenta de privatizare a complexurilor. După aprobarea strategiei se vor selecta consultanţii".

În toamnă se vor vinde încă 16 hidrocentrale mici

Compania Hidroelectrica va organiza, la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie, o licitaţie pentru vânzarea unui număr de 16 microhidrocentrale, după ce în anii trecuţi a privatizat alte 48 de hidrocentrale mici, dintr-un total de 150. Directorul general al Hidroelectrica, Traian Oprea, a declarat că "la întoarcerea din concediu a ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, voi primi mandat pentru privatizarea acestor unităţi. Licitaţia ar putea fi organizată în circa o lună şi jumătate de la primirea mandatului".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite