O plantă miraculoasă poate salva Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantaţiile de Jatropha Curcas vor produce toată motorina necesară continentului negru Sărăcia din Africa te izbeşte încă de când pui piciorul pe acest continent. E un fapt cunoscut,

Plantaţiile de Jatropha Curcas vor produce toată motorina necesară continentului negru

Sărăcia din Africa te izbeşte încă de când pui piciorul pe acest continent. E un fapt cunoscut, necontestat de nimeni. Nici măcar de liderii locali. Acum, noile culturi de Jatropha Curcas, o plantă incredibilă, care se mulţumeşte cu o singură ploaie pe an, ar putea oferi Africii toţi banii de care are nevoie.

Din Mali până în Madagascar şi din Senegal până în Africa de Sud, plantaţiile de jatropha ar putea înverzi solul roşu şi ars de soare al Africii.

Cultivată la marginea mai multor plantaţii de porumb din diverse zone ale Africii, care din lipsă de apă fie s-au uscat, fie nu au dat rod, planta aceasta a produs o mulţime de fructe din care se poate extrage uleiul cel mai pur din lume. Acest ulei poate fi pus direct în rezervoarele maşinilor cu motor Diesel şi este considerat cel mai bun biocombustibil de care dispunem.

Secretul plantei stă în frunze

Adaptată la secetă, Jatropha Curcas are nişte frunze foarte isteţe, care se răsucesc când soarele e prea puternic şi împiedică astfel evaporarea apei. În plus, pe timpul nopţii ele absorb picăturile fine de apă prezente în aer. Cei câţiva stropi de apă obţinuţi din aerul cald şi umed al nopţii le ajută să reziste peste zi. Treptat, frunzele cad şi cresc din nou, îmbogăţind prin putrezire zestrea de azotaţi a solului.

Prima ţară care a plantat masiv jatropha este Mozambic, iar producţiile masive pe care le-a obţinut, fără irigaţii şi fără îngrăşăminte, au fost mai mult decât promiţătoare. Peste cinci milioane de hectare de pământ degradat vor fi cultivate anul acesta cu seminţe de jatropha, iar oficialii spun că în maximum zece ani această ţară va fi capabilă să-şi achite datoriile şi să ofere un nivel de trai acceptabil locuitorilor săi numai cu banii obţinuţi din vânzarea uleiului de jatropha.

Uleiul se obţine prin presare

Ca şi uleiul de măsline, uleiul care va deveni motorina viitorului se obţine printr-o banală presare la rece. El este deosebit de curat, încă de la prima filtrare, şi poate fi turnat direct în rezervoarele de motorină ale maşinilor moderne.

"Necesităţile de combustibil ale Africii vor fi satisfăcute cu 10% din producţia estimată de jatropha. Cu restul vom uşura criza de carburanţi înregistrată pe alte continente", spune Antonio Saide, ministrul energiei din Mozambic.

Jatropha Curcas, combustibilul viitorului

Această plantă tropicală perenă creşte pe orice fel de teren, oricât ar fi de uscat sau de poluat. Ea se hrăneşte extrăgându-şi apa şi o parte din substanţele nutritive din aerul ce o înconjoară, nivelul redus de nutrienţi din sol nefiind o problemă. Din acest motiv, Jatropha poate fi cultivată pe soluri degradate, pe care nu creşte nici iarba. Mai mult decât atât.

După cinci-şase ani, solul pe care a fost cultivată această plantă îşi recapătă calităţile, frunzele ei bogate transformându-se treptat în îngrăşământ natural. Seminţele ei pot fi presate şi elimină un ulei foarte limpede, ce poate fi folosit fără adaosuri în motoarele Diesel. Plantaţiile de jatropha nu necesită îngrijiri speciale. Cum singurele operaţiuni necesare sunt cele de plantare şi de recoltare, ea poate fi cultivată pe orice fel de terenuri, oricât de depărtate ar fi ele de comunităţile umane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite