Ca sa nu piarda pestele, proprietarii baltilor au inundat Balotestiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul de la intrarea in comuna Balotesti a inundat curtile localnicilor care au avut ghinionul sa aiba casele amplasate in apropierea malului. Motivul? Proprietarul baltii nu a ridicat gratarul

Lacul de la intrarea in comuna Balotesti a inundat curtile localnicilor care au avut ghinionul sa aiba casele amplasate in apropierea malului. Motivul? Proprietarul baltii nu a ridicat gratarul stavilarului pentru a nu pierde pestele. Proprietarii caselor afectate au stat cateva nopti cu bagajele la poarta de frica sa nu fie inundati. Unii au ramas fara WC-ul din curte, altii doar cu zarzavaturile distruse. Pana la urma digul a cedat si apa a inceput sa curga intr-un alt bazin. Peste noapte, in dreptul sparturii de vreo cinci metri a aparut o plasa de sarma. Sa nu fuga pestele! Diferenta de nivel intre cele doua bazine era, ieri, de vreo doi metri, dar stavilarul tot nu fusese deschis. Desi am stat cateva ore, nu am dat nici de proprietari si nici de vreun alt ingrijitor al baltii.
Cumparate in leasing pe trei zile
Fara sa fie organizata vreo licitatie, bazinele Preotesti II si III au fost cumparate in anul 2000 de firma Exacta Prod Com SRL, printr-un contract de leasing imobiliar, de la SC Piscicola Ilfov SA. Conform legii, un leasing presupune o achizitie esalonata in timp, insa aceasta tranzactie s-a incheiat. in doar trei zile. Valoarea contractului a fost de aproape 300 milioane de lei plus TVA. Astfel, sotii Livio si Tina Burton, cetateni romani cu domiciliul in Canada, au intrat in posesia a 18 hectare de luciu de apa. Balta Preotesti II a fost transformata in bazin piscicol, in timp ce Preotesti III a ramas de izbeliste. Pe planurile de urbanism ale zonei, in locul in care se afla cele doua balti, apare insa raul Cociovalistea. Localnicii spun ca, pe vremuri, acolo era apa curgatoare. Problemele au aparut numai dupa ce bazinul piscicol a fost privatizat. Nu exista nici macar o mira care sa indice nivelul apei, asa cum o cer normativele. Pe timpul verii, proprietarii fac schi nautic si se plimba cu salupa, care sunt total interzise pe un bazin piscicol. Daca indrazneste vreun strain sa puna piciorul pe malul baltii e luat imediat la injuraturi. In rest, nici vorba de vreo alta amenajare a bazinului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite