50 de persoane, răpite într-o singură zi de pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

direcţie necunoscută, lucrau, în majoritatea lor, pentru societăţi de transport. Până ieri, la prânz, răpitorii nu au anunţat nimic oficial privind motivul acţiunii, n-au formulat nicio

direcţie necunoscută, lucrau, în majoritatea lor, pentru societăţi de transport. Până ieri, la prânz, răpitorii nu au anunţat nimic oficial privind motivul acţiunii, n-au formulat nicio revendicare şi n-au fixat o sumă de răscumpărare. Mii de irakieni au fost răpiţi în ultimii trei ani, unii dintre ei fiind decapitaţi ori împuşcaţi. De asemenea, au fost luaţi ostatici peste 200 de cetăţeni străini, pentru unii cerându-se bani, iar pentru alţii formulându-se diferite revendicări. Astfel, peste o sută de turci au fost ucişi după martie 2003, alţi 24 sunt daţi dispăruţi, iar firmele la care lucrau s-au angajat să-şi înceteze activităţile în Irak.

Ipoteze privind soarta diplomaţilor ruşi
Ieri nu se ştia încă nimic precis despre soarta celor patru angajaţi ai Ambasadei Rusiei, răpiţi, sâmbătă, la Bagdad. Presa moscovită a comentat evenimentul, acreditând diferite ipoteze. Întrebarea comună era însă dacă se vor cere bani, aşa cum înclină să creadă serviciile secrete. Dar răpitorii n-au spus cine sunt şi nici ce vor, aşa cum fac de regulă. Ziarul "Kommersant" crede că răpirea ar servi SUA, iritate de politica Moscovei în Irak, care se afişează ca prieten al acestei ţări şi-i "vrea binele", punând pe picior greşit Washingtonul. În fine, se evocă şi carta iraniană, în sensul că Teheranul ar miza pe influenţa sa religioasă în Irak şi, implicit, pe rezolvarea cu succes a crizei, trăgând foloase diplomatice de pe urma ei în dosarul nuclear.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite