Peste 500 de persoane, cercetate de politie pentru ca ar fi votat de doua ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizarile au fost primite de la Alianta PNL-PD, Uniunea PSD+PUR si PRM

Reprezentantii tuturor partidelor participante la alegerile prezidentiale si parlamentare din 28 noiembrie a.c. au depus mai multe plangeri penale la Politie si Parchete, in care reclama grave nereguli privind desasurarea scrutinului de duminica. Cele mai multe sesizari se refera la asa-zisul turism electoral. In mai multe localitati din sud-estul tarii au fost vazute cateva zeci de autocare, pline cu tineri care au votat sau au incercat sa voteze in alte sectii decat cele din localitatile de domiciliu. Surse din politie ne-au informat ca in momentul de fata sunt cercetate circa 500 de persoane care ar fi fost surprinse in timp ce participau la naveta organizata de un partid sau altul, in special in judetele Buzau, Calarasi, Teleorman. Grupurile respective de turisti au fost identificate, politia urmand sa cerceteze acum motivul prezentei acestora in zonele in care au fost vazute. Vor fi verificate apoi listele de vot si confruntate cu cele din localitatea de domiciliu a "turistilor", pentru a se vedea daca au votat de doua ori. In cazul descoperirii si probarii unor astfel de fapte, pedeapsa pentru cei vinovati este de la 6 luni la 2 ani inchisoare, iar pentru cei care au introdus mai multe buletine de vot in urma, de la 2 la 7 ani inchisoare. Reprezentantii politiei sustin ca reclamatiile au fost primite de la Alianta PD-PNL contra Uniunii PSD+PUR, de la Romania Mare contra UDMR si Uniunea PSD+PUR, dar si de la Uniune contra Aliantei PNL-PD.
Deocamdata, Parchetul nu a fost sesizat in privinta fraudelor electorale
Posibilele infractiuni electorale semnalate prin diverse colturi ale tarii - Suceava, Galati, Dolj, Teleorman, Alba, Cluj etc. - nu au fost inca centralizate la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Public, Radu Ilina. "Nu exista o situatie centralizata pana acum. Este prematur. Constatarea si primele cercetari in materia infractiunilor electorale tin de Politie. Daca suntem sesizati...", ne-a declarat ieri procurorul Radu Ilina. Oficialul a mai aratat ca cele doua femei din comuna Videle - Liva Germina si Elena Militaru - despre care reprezentantii Aliantei D.A. au afirmat ca ar fi votat de doua sau mai multe ori nu sunt deocamdata cercetate de Politia din Videle sau de Parchetul local ori judetean. Nici la Galati nu s-au inregistrat alte cazuri, dupa consumarea episodului cu cele doua buletine de vot, "nefinisate", sustrase de la tipografia unde s-au tiparit toate buletinele de vot pentru judetul Galati. "In afara de acel caz care a fost lamurit, nu s-au mai inregistrat alte dosare nici la Parchete, nici la Politie", ne-a declarat ieri procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Galati, Tomita Craciun. "Au fost doar cateva mici neregularitati, de genul doua buletine de vot pentru Camera Deputatilor sau Senat lipite, dar situatia a fost depistata pe loc si remediata. Sau un batranel care, din greseala, a plecat cu stampila de vot, dar s-a intors imediat si a predat-o", a mai aratat procurorul general.
Primarul PSD din Maglavit - cercetat de politie pentru ca a votat de doua ori
Politistii craioveni cerceteaza mai multe persoane, printre care si un primar, acuzate ca au votat de doua ori. Candidatul democrat Gelu Visan sustine ca primarul pesedist al comunei Maglavit, Ion Dinu, a votat atat pe lista electorala permanenta, in sectia de care apartinea, cat si pe una din listele electorale speciale dintr-o alta sectie a localitatii. "Pentru ca la Sectia 370 din Maglavit erau foarte multi care au votat pe listele speciale, mi-am aruncat privirea peste ele si am vazut numele primarului Ion Dinu trecut pe acestea, iar in dreptul sau era semnat ca a votat. Cei din comisia sectiei de votare au recunoscut ca primarul a venit in jurul orei 18 si a votat pe listele speciale. Nelamurit fiind de ce a votat astfel, m-am dus si la sectia de care apartinea primarul, nr. 371, si am constatat ca Dinu votase inca de la orele 14-15. Erau aceleasi date trecute, seria si numarul de buletin ale lui Ion Dinu. Am chemat politia, care a luat declaratii de la membrii sectiilor de votare si, asa cum era de asteptat, toate persoanele chestionate au declarat ca intr-adevar primarul Dinu a votat de doua ori", spune Gelu Visan. Purtatorul de cuvant al IPJ Dolj, Dragos Radulescu, a declarat ca primarul din Maglavit a fost audiat, ieri, pentru a se stabili daca se face vinovat de incalcarea legilor electorale. De cealalta parte, social-democratii sustin ca Ion Dinu nu este genul de om care s-ar preta la un asemenea gest. In schimb, pesedistii au depus la BEJ o plangere in care arata ca doi liberali din comuna Bratovoiesti si-au exercitat de doua ori dreptul de vot. "Cele doua plangeri, venite atat din partea Uniunii Nationale PSD+PUR, cat si a Aliantei D.A., au fost trimise prin posta speciala chestorului Constantin Codita, seful IJP Dolj. Asta deoarece faptele sesizate constituie infractiuni ce se pedepsesc cu inchisoarea", a declarat Claudiu Gherghina, presedintele BEJ Dolj.
Caras-Severin
Primarul PSD din Sacu, prins in flagrant cu votul dublu
Primarul comunei Sacu, din judetul Caras-Severin, Axuc Ioan, a fost prins de opozitia locala votand la mai multe sectii. Astfel, primarul Axuc, posesor al cartii de identitate KS 120702, figureaza si pe lista electorala permanenta din localitatea Salbgelu Nou, si pe listele suplimentare din Sacu. Din declaratiile unor reprezentanti ai partidelor in sectiile de votare din comuna respectiva rezulta ca primarul nici macar nu s-a deranjat sa-si dezlipeasca timbrul autocolant de pe cartea de identitate, intrucat presedintele sectiei de votare nu i l-a aplicat. Axuc este, potrivit unui comunicat al Aliantei D.A., presedintele organizatiei locale a PSD. Alianta sustine ca primarul din Sacu si-a permis sa voteze de mai multe ori intrucat "ani de zile a fost protejat de baronii locali din Caras-Severin in diverse activitati sesizate in dosare penale".
PD il exclude din partid pe candidatul sucevean depistat cu voturi frauduloase
Partidul Democrat il va exclude din randurile sale pe candidatul Brandusel Nechitean, care a fost depistat ca ar fi votat de mai multe ori. Nechitean candideaza pentru un post de senator, fiind pe pozitia a doua pe listele Aliantei din circumscriptia Suceava. Potrivit loctiitorului presedintelui Biroului Electoral Judetean Suceava, Teodor Axente, citat de Mediafax, candidatul Aliantei D.A. ar fi votat de patru ori, respectiv in localitatea de domiciliu, Suceava, precum si in alte trei localitati din judet. In fata acestei situatii, conducerea PD din Suceava a convocat o sedinta extraordinara la care urma sa se discute excluderea lui Brandusel Nechitean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite