Avem cele mai periculoase drumuri din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea şoselelor face ca numărul accidentelor grave să fie de trei ori mai mare în România Starea proastă a drumurilor este principala cauză "pentru care riscul de a muri într-un

Starea şoselelor face ca numărul accidentelor grave să fie de trei ori mai mare în România

Starea proastă a drumurilor este principala cauză "pentru care riscul de a muri într-un accident pe un drum din România este de 40 de ori mai mare decât media UE". Aceasta este concluzia unui raport al Societăţii Academice din România (SAR), referitor la politica de transport din ţară.

Geometria defectuoasă a sectoarelor de drum, întârzierea cronică a lucrărilor de întreţinere şi traversarea satelor şi oraşelor lipsite de centuri ocolitoare sunt principalele cauze pentru care arterele de circulaţie din România sunt cele mai periculoase din Uniunea Europeană.

"În România, numărul de accidente pe autoturisme este de trei ori mai mare decât în Uniunea Europeană. În timp ce, în UE doar unul din 40 de accidente se soldează cu decese, în România raportul este de unu la trei. Combinat, practic şansele de a muri pe drumurile naţionale sunt de 40 de ori mai mari în România decât în restul UE", precizează raportul SAR.

Întreţinere catastrofală

Zonele periculoase apar în special ca urmare a întreţinerii defectuoase. O evaluare făcută în 2005 arată că aproximativ 30% din drumurile naţionale sunt în stare proastă, se mai arată în raport.

Acest lucru este cauzat în special de întârzierile serioase ale lucrărilor de întreţinere. În plus, costurile sunt mult mai mari decât ale ţărilor din jur.

Conform documentului, traficul local din România este concentrat în mod excesiv pe drumurile naţionale, iar autostrăzile, deşi utile, nu reprezintă soluţia tuturor problemelor. SAR arată că doar cu o fracţiune din costurile alocate construcţiei de autostrăzi ar putea fi refăcută urgent reţeaua de drumuri judeţene şi locale, care să preia mare parte din traficul existent.

Patru morţi într-un accident la Mangalia

Patru tineri şi-au pierdut viaţa şi alte trei persoane au fost rănite grav, ieri-dimineaţă, după ce autoturismul, marca Ford Focus, în care se aflau a intrat într-un microbuz, la ieşirea din municipiul Mangalia. Potrivit poliţiştilor, şoferul şi ocupantul locului din dreapta al autoturismului purtau centurile de siguranţă, dar din cauza şocului puternic acestea s-au rupt.

Tragedia s-a produs, în jurul orei 4.40, pe DN39, la kilometrul 40, din vina şoferului autoturismului, Vladimir Albu, 20 de ani, din Constanţa, care a adormit la volan şi a intrat pe contrasens, izbindu-se de microbuzul care efectua curse între staţiunile de pe litoral. Martorii susţin că Fordul mergea în zigzag pe şosea, cu o viteză foarte mare.

În urma impactului, autoturismul s-a rupt în două, iar şoferul şi ceilalţi trei pasageri, Tudor Calotă, 29 de ani, Emanuel Şarpe, ambii din Constanţa, şi Elena Simona Văduva, 23 de ani, din Bucureşti, au murit pe loc. Şoferul microbuzului, Orhan Sali, 29 de ani, din Mangalia, a fost rănit şi el, iar alţi doi călători au fost transportaţi la spitalul din Mangalia pentru îngrijiri medicale. De la începutul acestui an, pe drumurile României au murit 1.242 de oameni, iar alţi 2.942 au fost grav răniţi în urma celor 3.623 de accidente grave. (Valeria Cupă)

Periculoase Scumpe Dubioase

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite