Cele 15 pericole ale privitului la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micul ecran, deşi pare inofensiv, este cel mai dăunător dintre toate aparatele electrice cunoscute şi ne poate distruge iremediabil sănătatea Televiziunea a fost unul dintre marile

Micul ecran, deşi pare inofensiv, este cel mai dăunător dintre toate aparatele electrice cunoscute şi ne poate distruge iremediabil sănătatea

Televiziunea a fost unul dintre marile succese tehnologice ale secolului trecut. Timpul a dovedit însă că privitul îndelungat la televizor prezintă 15 pericole pentru sănătate, între care opt sunt deosebit de grave, mai ales pentru copii.

Mulţi părinţi îşi lasă copiii în grija televizorului şi nici nu se gândesc că uitatul la televizor poate fi dăunător. Doctorul Aric Sigman, de la Societatea Medicală Britanică, a prezentat un amplu studiu efectuat pe o perioadă de 20 ani, iar concluziile raportului sunt de-a dreptul şocante.

Hormonii se dau peste cap

Obezitatea, deteriorarea vederii sau chiar alterarea sistemului endocrin sunt doar câteva dintre pericolele care îi pândesc pe toţi privitorii la televizor, indiferent de vârstă. Totuşi, doctorul Sigman a ţinut să atragă atenţia părinţilor asupra riscurilor pe care şi le asumă atunci când le oferă copiilor câte un televizor numai pentru dormitorul lor. Simpla funcţionare a unui televizor dăunează tuturor celor care stau în camera respectivă, chiar dacă nu privesc programele de pe micul ecran. Emisiile magnetice şi variaţiile de lumină alterează echilibrul natural noapte-zi, care declanşează producerea unor hormoni. Imediat ce anumiţi hormoni sunt produşi în cantităţi nefireşti (mai mari sau mai mici) o serie întreagă de alte probleme apar imediat.

Boli de inimă sau chiar cancer

Mulţi dintre părinţii de azi au privit şi ei în copilărie la televizor şi, din acest motiv, au tendinţa să considere că micul ecran nu este chiar un pericol atât de mare. Ceea ce neglijează ei este efectul cumulat al câmpurilor magnetice în care trăim (din cauza telefoniei mobile - de pildă) care face ca rezistenţa corpului unui copil de astăzi să fie mult mai mică faţa de agresiunea unui televizor deschis non-stop. Medicii sunt categorici în câteva privinţe. Televizorul din camera copiilor trebuie să fie desfiinţat. Copiii sub trei ani nu au voie să se uite la televizor, iar cei cu vârste până la şase ani se pot uita la desene, dar nu mai mult de trei ore pe zi. Cei mici riscă să dezvolte grave boli de inimă şi circulaţie, pentru că stau nemişcaţi exact în perioada în care se presupune că se mişcă neîncetat. Când merg la şcoală, copiii "televizomani" nu se mai pot concentra în clasă şi au rezultate din ce în ce mai slabe la învăţătură.

- Dureri de cap

- Ameţeli şi greţuri

- Obezitate, ca rezultat al lipsei de exerciţiu

- Constipaţie cronică (tot din cauza lipsei de mişcare)

- Lumina schimbătoare a ecranului opreşte producerea melatoninei

- Nervozitate sau, dimpotrivă, apatie

- Depresie sau afecţiuni psihice grave

- Scăderea acuităţii vizuale

- Boli cardiovasculare grave

- Scăderea capacităţii de apărare a sistemului imunitar

- Reducerea melatoninei aduce mutaţii în ADN-ul celulelor, ducând la apariţia bolilor de cancer

- Pubertate prematură, tot din cauza nivelului scăzut de melatonină

- Somn discontinuu şi program dezordonat de odihnă care duce până la oboseală cronică, din cauza suprastimulării

- Autism sau înstrăinare, ca urmare a lipsei interacţiunii cu alţi copii

- Foame cronică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite