Un nou pericol: "La Nina" va aduce uragane cumplite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ""El Niño", un alt fenomen meteorologic ameninţător şi-a făcut apariţia Cercetătorii din SUA au observat că fenomenul meteorologic cunoscut sub numele de "La Niña" a

După ""El Niño", un alt fenomen meteorologic ameninţător şi-a făcut apariţia

Cercetătorii din SUA au observat că fenomenul meteorologic cunoscut sub numele de "La Niña" a început să se formeze în zona ecuatorială a Pacificului, ceea ce va duce la un agitat sezon de uragane în Atlantic.

Potrivit Administraţiei Naţio-nale asupra Oceanelor şi Atmosferei (NOAA), se poate spune oficial că "El Niño" s-a încheiat, după o scurtă perioadă care a început în 2006, ceea ce a dus la o rapidă scădere a temperaturilor apelor Pacificului atât la suprafaţă, cât şi în straturile inferioare.

Fenomenul "El Niño" (numit de la "Copilul Cristos") apare la 3-5 ani, în jurul Crăciunului, aducând cu el o încălzire anormală a apei Pacificului tropical.

În 1997, "El Niño" a adus mai multă energie decât un milion de bombe de tipul celei de la Hiroshima, dând peste cap clima din toată lumea. O iarnă cu "El Niño" poate fi urmată de "La Niña", fenomen ale cărui efecte climatice sunt, în mare, opuse celor produse de "El Niño".

Fenomenul "La Niña" apare în februarie şi poate dura câţiva ani, ducând la mai multe uragane
în Atlantic şi pagube pe tot globul.

Ultima perioadă lungă de "La Niña" a fost între 1998-2001, contribuind la grave perioade de secetă în multe regiuni din estul SUA.

Tornade devastatoare în SUA

Mai multe tornade violente s-au abătut joi asupra SUA. Cel puţin 20 de persoane - între care cinci copii au fost striviţi în urma prăbuşirii acoperişului unei şcoli din Enterprise - şi-au pierdut viaţa în urma furtunilor care au răscolit statele din centrul şi sud-estul ţării.

Cele mai grav afectate au fost statele Alabama, Missouri şi Georgia. Preşedintele american, George W. Bush, care se afla într-o vizită în New Orleans, a propus un ajutor federal pentru zonele afectate. Administraţia Bush a fost foarte criticată pentru lentoarea cu care a reacţionat la uraganul Katrina, în august 2005, şi gestionarea urmelor acestuia - care încă sunt vizibile - rămâne încă o bilă neagră pentru preşedinţia sa. Potrivit NOAA, cel puţin 19 tornade s-au abătut asupra statelor din centrul şi sud-estul SUA.

Guvernatorul statului Alabama a cerut sprijinul a o sută de membri ai Gărzii naţionale pentru salvarea populaţiei afectate din orăşelul Enterprise care a suferit grave distrugeri. Zeci de persoane au fost spitalizate în această localitate şi alte oraşe din statul Alabama, unde numeroase case au fost distruse. "Este un dezastru total", a declarat şeriful Russel Thomas, care a participat la operaţiunile de salvare din Enterprise.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite