Noua lege a pensiilor din Japonia stimulează divorţul pensionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor, care a devenit ieri efectivă în Japonia, ar putea duce la o adevărată explozie a divorţurilor la vârsta a treia. Femeile pot cere de-acum jumătate din pensia

Noua lege a pensiilor, care a devenit ieri efectivă în Japonia, ar putea duce la o adevărată explozie a divorţurilor la vârsta a treia.

Femeile pot cere de-acum jumătate din pensia soţului, adesea un "străin" enervant care şi-a petrecut ultimele decenii la serviciu. Eşecul marital este prost văzut în conservatoarea societate niponă. Mai mult, casnicele nu s-ar putea întreţine decât cu mare greutate, singure în afara căminului.

Ca urmare, rata divorţurilor în Japonia este de numai două la mie.

În ultimele decade a crescut, dar tendinţa a stopat în ultimii ani, de când se discută această nouă lege a pensiilor, mai favorabilă consoartelor.

Sondajele arată că aproximativ 42.000 de nefericite aşteaptă noua lege pentru a-şi părăsi soţii. Care, după o viaţă petrecută ziua la slujbă şi seara la băutura de după muncă, vor rămâne acasă toată ziua - şi pentru tot restul vieţii! Ceea ce poate fi prea mult pentru casnicele deprinse mai mult cu singurătatea şi mai deloc cu hachiţele, multe încă nedescoperite, ale propriilor bărbaţi.

Japonezele reproşează soţilor pensionari că nici în acest al 12-lea ceas nu participă efectiv la viaţa în comun.

De altfel, acestea sunt şi motivele pentru care în ultimii ani s-au dublat despărţirile celor care au trăit oarecum împreună peste zeci de ani.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite