Doar patru universităţi de top în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior scoate la iveală mai multe nereguli în funcţionarea unor instituţii de învăţământ superior de la

Un raport al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior scoate la iveală mai multe nereguli în funcţionarea unor instituţii de învăţământ superior de la noi

Universitatea Tehnică din Cluj se bucură de cel mai înalt grad de încredere din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). În coada clasamentului se află Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi, în a cărei activitate s-au constatat deficienţe serioase.

La Universitatea din Oradea, inspectorii ARACIS au descoperit "profesori insuficient pregătiţi şi care evaluau studenţii după bunul plac, în ciuda faptului că, la nivelul instituţiei, există un regulament unitar privind examinarea şi notarea studenţilor, fără aplicabilitate însă", potrivit raportului agenţiei. Instituţiei ar putea să i se retragă acreditarea şi să fie închisă de Ministerul Educaţiei.

Evaluatorii ARACIS au găsit nereguli şi la taxa de şcolarizare, foarte mare din punctul lor de vedere, care nu corespundea cheltuielilor reale. Deşi studenţii plăteau această taxă, învăţau în laboratoare slab dotate şi numai 10% din ei aveau şansa de a obţine un loc în cămin.

O altă instituţie căreia i s-a acordat un grad de încredere scăzut este Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi. Aici s-au semnalat "deficienţe serioase şi fundamentale ale capacităţii instituţionale de a asigura şi menţine calitatea programelor şi a standardelor de acordare a diplomelor", potrivit aceluiaşi raport.

Cel mai bine cotate universităţi din ţară, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sunt Universitatea Tehnică din Cluj, Universitatea de Ştiinţe Agricole Iaşi, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov. Şi Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, Universitatea Vasile Goldiş din Arad, Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu se bucură de un grad ridicat de încredere, însă aici se impun acţiuni de remediere a unor deficienţe.

21 de programe de studii neacreditate

"Din totalul de 221 de programe de studii evaluate de ARACIS, 21 nu au primit acreditare din cauză că nu aveau cadre didactice, nu aveau realizat planul de învăţământ pe trei sau pe patru ani, în funcţie de durata facultăţii şi nu aveau săli corespunzătoare", a declarat preşedintele ARACIS, Ioan Curtu. Universitatea din Iaşi, recunoscută ca fiind o unitate de prestigiu, a rămas fără trei programe, neacreditate. Nici instituţiile din Capitală nu au scăpat de exigenţa ARACIS. Universitatea Bucureşti nu a primit acreditare pentru două specializări. Pe lista ghinioniştilor a fost trecută şi Universitatea Cuza din Iaşi, care a cerut acreditare pentru mai multe specializări de la învăţământul la distanţă. Universităţile evaluate au fost alese astfel încât să acopere cele mai multe domenii de specializare, în toate cele trei cicluri - licenţă, master şi doctorat - şi să facă parte din medii geografice variate. ARACIS a început evaluarea universităţilor pilot în luna mai.

Clasament universităţi

1. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
2. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi
3. Universitatea Politehnică din Bucureşti
4. Universitatea Transilvania Braşov
5. Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
6. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
7. Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara
8. Universitatea Vasile Goldiş din Arad
9. Universitatea Brâncuş din Târgu Jiu
10. Universitatea Oradea
11. Universitatea Petre Andrei din Iaşi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite