Ne paşte o criză a laptelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii nu mai furnizează lapte dacă nu obţin un leu pe litru Zgomote de clopote şi talăngi, fluiere şi huiduieli sunt câteva dintre "ingredientele" sonore care au acompaniat, ieri,

Fermierii nu mai furnizează lapte dacă nu obţin un leu pe litru

Zgomote de clopote şi talăngi, fluiere şi huiduieli sunt câteva dintre "ingredientele" sonore care au acompaniat, ieri, protestul organizat, la Cluj, de producătorii de lapte din nordul Ardealului.

Aproximativ 500 de fermieri din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Bihor au blocat, marţi, timp de circa o oră, accesul spre societatea Napolact, subsidiară a concernului olandez Friesland, în semn de protest faţă de preţul scăzut plătit de procesatori pe litrul de lapte.

Protestatarii reclamă că preţul de 0,5 - 0,6 lei obţinut pe litrul de lapte livrat nu le acoperă decât cheltuielile cu furajele şi nu le permite fermierilor să facă investiţiile impuse de normele europene. Fermierii au ţinut să arate că în România 6 litri de lapte fac cât un litru de motorină, text afişat, de altfel, şi pe una dintre pancartele expuse.

"Din banii pe care îi iau pe lapte la preţul de acum nu pot acoperi decât preţul furajelor", a explicat crescătorul de animale Marian Ezechiu, inginer din Carei, judeţul Satu Mare, care administrează o fermă cu 40 de vaci de lapte. În opinia manifestanţilor, preţul corect pe care procesatorii ar trebui să îl plătească producătorilor este de 1 - 1,5 lei pe litrul de lapte. Dacă în urma negocierilor cu procesatorii nu vor obţine acest preţ, fermierii sunt hotărâţi să sisteze furnizarea laptelui, creând o criză a laptelui, prin care să reuşească să impună preţul dorit. "Vom stopa livrarea laptelui către procesatori", a spus, ieri, Dorel Secară, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Cluj.

Pe străduţa plină de noroaie din faţa societăţii Napolact, oamenii au vărsat mai mulţi litri de lapte, încercând să arate că munca unui fermier în România nu are nicio valoare. Mai mult, unul dintre protestatari s-a înhămat la un jug, pe care l-a purtat pe durata protestului.

Reprezentanţii companiei Freisland au anunţat că, faţă de anul trecut, au majorat preţul de achiziţie şi s-au arătat dispuşi la o nouă majorare dacă producătorii vor respecta normele europene de calitate. Şi în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara aproximativ 200 de crescători de animale au protestat ieri în faţa Fabricii de lapte Albalact din Oiejdea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite