La un pas de dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La un pas de dezastru
La un pas de dezastru

Tavanul unei grădiniţe din Bistriţa s-a prăbuşit în această dimineaţă. Copiii şi personalul unei grădiniţe din Unirea, o localitate componentă a municipiului, au fost la un pas de o nenorocire.

Tavanul uneia dintre sălile de clasă s-a prăbuşit în această dimineaţă, cu trei ore înaintea începerii cursurilor. O îngrijitoare a descoperit dezastrul şi a alertat autorităţile. Pentru că incidentul s-a produs la ora 5.00, nici un copil sau adult nu se afla în încăpere.
Cei 56 de copii n-au mai fost lăsaţi să intre în săli şi au fost trimişi acasă.  Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Bistriţa a interzis orice activitate în clădire şi a dispus o expertiză tehnică a imobilului. „Nu am ştiut că sunt probleme deoarece nimeni nu a făcut până acum nicio sesizare. Dacă am fi văzut ceva măcar prin ziare, ne-am fi sesizat”, a spus Constantin Hada, şeful ISC.

Clădirea a fost construită în 1840

Coordonatoarea grădiniţei, educatoarea Mariana Apăfăian, este îngrozită de ce s-a întâmplat. „Stăteam tot timpul cu sabia lui Damocles deasupra capului. Ştiam că  sunt probleme. Puteam muri oricând”, a spus Apăfăian.
Situaţia precară a imobilului din Unirea a fost reclamată de conducerea şcolii generale, cea care are în subordine grădinţa, în repetate rânduri. Directorul Titus Suciu susţine că tot ce a primit în schimb au fost reparaţii minore şi cârpeli. „Ultimele au fost intervenţii de cel mult 8.000 de lei şi s-au rezumat la reparaţii la acoperiş. Evident, am zugrăvit şi igienizat, dar asta este tot ce am putut face noi”, a explicat el.
Directorul mai spune că este vorba de o clădire revendicată, construită prin 1840. „Mă surprinde că poate fi luată în calcul retrocedarea în condiţiile în care, după ştiinţa mea, acest imobil a fost de utilitate publică întotdeauna. A fost sediu de primărie, CAP şi, din 1990, e grădiniţă”, spune directorul. El crede că nenorocirea s-a  produs din pricina vibraţiilor la care a fost supusă clădirea în urma intervenţiilor la drumul naţional şi al traficului greu din zonă.

Responsabilitatea plimbată între oficiali


Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că nu a putut face intervenţii majore în repararea clădirii, care se află încă în proprietatea municipalităţii deoarece era un imobil revendicat în instanţă de Parohia Evanghelică. „Tavanul arăta bine în toate sălile, dar grinzile erau putrede şi nu ştiam”, a precizat primarul.
Cei care au cerut clădirea spun că nu au nici o responsabilitate pentru că nu este încă a lor. „Noi am revendicat-o din 2001, dar nu avem ordin judecătoresc, aşa că nu e a noastră”, spune Johann Zey, preot diasporan în cadrul Parohiei Evanghelice.

Preşcolarii vor merge la şcoală

Inspectorul şcolar general Mihai Mureşan spune că se va improviza o soluţie în clădirea şcolii generale din Unirea. ,,Niciun copil nu va mai intra în grădiniţă. Copii din ciclul primar vor trebui să vină la cursuri după-masa, iar cei mici vor face gradiniţă dimineaţa”, a declarat Mihai Mureşan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite