26 de partide se bat pe două sute de locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

guvernământ social-democrată, condusă de premierul Jiri Paroubek, cotată cu 24-28 la sută din preferinţele electoratului. Comuniştii sunt preferaţi de 13-17 la sută, Partidul Verzilor - de 8

guvernământ social-democrată, condusă de premierul Jiri Paroubek, cotată cu 24-28 la sută din preferinţele electoratului. Comuniştii sunt preferaţi de 13-17 la sută, Partidul Verzilor - de 8 la sută, iar creştin-democraţii - de peste 5 la sută. Liderul social-democrat, premierul Jiri Paroubek, care a reuşit să refacă într-un timp relativ scurt imaginea partidului, serios şifonată în urma scandalului financiar în care a fost implicat predecesorul său, Stanislav Gross, speră să asigure stângii un nou mandat. Aflat la putere din 1998, Partidul Social-Democrat Ceh, care a asigurat ţării o evoluţie economică pozitivă, a propus alegătorilor un nou pachet de reforme în domeniul social. Principalul său rival, Partidul Civic Democrat (ODS), condus de Mirek Topolanek, s-a manifestat extrem de dinamic pe scena politică cehă, îndeosebi în perioada în care în fruntea acestei formaţiuni s-a aflat actualul preşedinte Vaclav Klaus. Mesajul electoral al ODS promite reducerea taxelor şi introducerea unui sistem unic de impozitare de 15 la sută, înăsprirea luptei împotriva corupţiei şi creşterea pensiilor. Comuniştii, conduşi de un exponent al generaţiei tinere, Voitech Filip, nu vor să renunţe la titulatura actuală şi se declară dispuşi să sprijine un guvern minoritar social-democrat.

Campanie arogantă şi vulgară
Analiştii politici cehi remarcă virulenţa neobişnuită a atacurilor în timpul campaniei electorale la care au recurs exponenţii principalelor partide rivale. În opinia comentatorului politic Zdenek Jicinsky, de la cotidianul "Pravo", această campanie este expresia stilului violent promovat de mai mult timp în politică şi în mass-media, însoţit de expresii tari, aroganţă şi vulgaritate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite