Un partid al românilor din Spania face rău căpşunarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţarea Partidului Independent Român (PIR), din Spania, de către tânărul om de afaceri Augusto ţecu Constantin, atrage primele critici în România. Deputatul PD, fost membru PRM, William

Înfiinţarea Partidului Independent Român (PIR), din Spania, de către tânărul om de afaceri Augusto ţecu Constantin, atrage primele critici în România. Deputatul PD, fost membru PRM, William Brânză, care are un cabinet parlamentar în zona Castellon, unde sunt stabiliţi circa 80.000 de români, avertizează în interviul acordat ziarului Adevărul asupra consecinţelor negative pe care le poate avea crearea unei formaţiuni politice româneşti în Spania. Cele 25 de asociaţii ale românilor din Spania au anunţat, printr-un comunicat, că se dezic de PIR.
- Ce părere aveţi despre înfiinţarea unui partid al românilor din Spania?
- Este un partid care este în curs de înfiinţare. Au fost depuse actele, însă partidul nu există încă legal. Oricum, oricine îşi poate face un partid în Spania, pentru că înfiinţarea unei formaţiuni politice necesită doar trei membri. Dar un partid românesc face, la ora actuală, doar rău românilor care trăiesc în Spania. Eu am vorbit cu numeroşi politicieni spanioli atât cu lideri ai partidului popular spaniol, cât şi cu cei ai partidului socialist. Iar ei mi-au spus clar că nu agreează înfiinţarea Partidului Independent Român. Ei au tot interesul să atragă voturile celor 400.000 de români cu drept de rezidenţă permanentă, care, odată cu aderarea României la UE, vor avea drept de vot în alegerile locale spaniole.
- De ce nu este agreată ideea unui partid românesc?
- Pentru că apariţia unui partid cu tentă naţională, românesc în cazul nostru, creează un precedent. Aşa pot veni şi marocanii, o comunitate mai numeroasă decât cea a românilor în Spania, şi irakienii să ceară un partid. Ce am spune noi dacă s-ar crea un partid spaniol în România?
- Care este soluţia atunci ca românii să fie reprezentaţi în structurile locale din Spania?
- Reprezentanţii românilor din Spania vor purta negocieri atât cu socialiştii, cât şi cu popularii spanioli, pentru a fi reprezentaţi la alegerile locale din mai 2007 pe listele electorale ale uneia din cele două formaţiuni spaniole. Politicienii spanioli nu vor accepta însă pe listele lor membrii unui partid politic independent. Poate peste un an, înfiinţarea unui partid românesc ar fi o idee bună. Soluţia este ca românii să aibă reprezentanţi în structurile locale spaniole, să se afilieze socialiştilor sau popularilor de acolo.
- Platforma PIR, care îşi propune înfiinţarea de şcoli româneşti, poate fi şi ea o cauză a neagreării partidului de către politicienii spanioli?
- Nu. Sunt de un an şi jumătate printre românii din Spania, menţin legătura cu autorităţile locale spaniole şi cu politicienii de acolo. Toţi susţin proiectele care vizează păstrarea identităţii şi culturii româneşti: şcoli, evenimente de orice natură. Dar nu un partid politic.
- PIR a negociat deja o alianţă cu PNG-ul lui Gigi Becali. Au existat şi cereri de alianţă cu PD-ul pe care-l reprezentaţi?
- Nimeni nu a negociat cu dl. Becali. Acest partid a fost făcut de un individ care venea la mine la biroul din Spania din două în două luni şi care, în pauza meciului Valencia-Steaua, a vorbit cu liderul PNG despre posibilitatea susţinerii politice a PIR. Totuşi, dacă ne gândim că PIR are mai puţin de 400 de membri în acest moment, raportat la milionul de români care trăiesc în Spania, nu înseamnă mare lucru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite