"O parte din Moldova trece în proprietatea Rusiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

statului, ceea ce înseamnă că, în cazul în care datoria nu va fi stinsă la termenul fixat, o serie de întreprinderi industriale transnistrene vor trece în proprietatea Rusiei: "Moldavizolit",

statului, ceea ce înseamnă că, în cazul în care datoria nu va fi stinsă la termenul fixat, o serie de întreprinderi industriale transnistrene vor trece în proprietatea Rusiei: "Moldavizolit", fabrica de tricotaje "Tirotex", Electomaş" etc.
Sub titlul "O parte din Moldova trece în proprietatea Rusiei", ziarista Svetlana Gamova scrie, în "Nezavisimaia gazeta", că Moscova este pregătită să acorde regiunii separatiste un ajutor nerambursabil în valoare de 50 milioane de dolari, precum şi 150 milioane de dolari sub formă de credite. Conform declaraţiei făcute ziarului de către Iurii Ganin, adjunctul ministrului industriei autoproclamatei republici transnistrene, măsura este destinată ajutorării populaţiei transnistrene pentru depăşirea urmărilor "blocadei economice" instituite de autorităţile de la Chişinău cu peste o lună în urmă. Aşa cum scrie autorul articolului din "Nezavisimaia gazeta", întreprinderi importante din Transnistria au devenit deja ruseşti, aşa cum s-a întâmplat în cazul centralei electrice vândute unei întreprinderi a RAO "EES Rossii". Recent, Uzina metalurgică de la Râbniţa, cu un export de 90 la sută pe piaţa occidentală, a fost cumpărată de "Uralskaia stali". De asemenea, o întreprindere de vinificaţie, o fabrică de încălţăminte şi o uzină de armament au intrat în proprietatea unor întreprinzători ruşi. Interesul crescând al oamenilor de afaceri din Rusia faţă de Transnistria este explicat prin faptul că, în Transnistria, "un obiectiv scump poate fi cumpărat practic la un preţ de nimic", ca în cazul vânzării centralei electrice.

Chişinăul reacţionează
Măsurile anunţate de Moscova nu puteau lăsa indiferente autorităţile de la Chişinău. Ministrul moldovean al reintegrării, Vasile Sova, a declarat că, pentru a dobândi valoare juridică, creditarea care priveşte entităţi administrativ-teritoriale moldoveneşti trebuie să fie realizată prin Chişinău. La rândul său, ex-premierul Braghiş a precizat, într-o declaraţie făcută cotidianului rusesc, că orice probleme legate de transmiterea proprietăţii şi creditare pe teritoriul Republicii Moldova trebuie aprobate de parlament, în caz contrar participarea la o afacere a unui investitor străin poate fi calificată drept amestec "în treburile interne ale unui stat suveran".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite