Cel mai mare parc eolian va fi în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Pădurea" de turbine se va ridica în Mărişel şi va fi cea mai înaltă din Europa. Primăria Mărişel a semnat, vineri, contractul cu firma Ramia Eol, pentru realizarea proiectului. Clujul va

"Pădurea" de turbine se va ridica în Mărişel şi va fi cea mai înaltă din Europa.

Primăria Mărişel a semnat, vineri, contractul cu firma Ramia Eol, pentru realizarea proiectului. Clujul va avea cel mai mare parc eolian din ţară, dar şi cel mai înalt din Europa. El va produce energie începând cu anul 2009.

Câştigătorul licitaţiei pentru construirea parcului eolian din comuna clujeană Mărişel, firma Ramina Eol, a preconizat, pentru început, o investiţie de 64 milioane de euro pentru 18 turbine ridicate pe un spaţiu de 100 de hectare. Potrivit reprezentantului Ramia Eol, Thomas Shneider, valoarea investiţiei poate să crească, în cazul în care vor fi necesare mai multe turbine. "Dacă lucrurile merg bine, vom putea extinde numărul turnurilor, iar investiţia va putea ajunge astfel până la 100 milioane de euro", a declarat acesta.

De ce la Mărişel

"Prin martie am avut o vizită din partea unor germani care au zis că, potrivit studiilor făcute din satelit, de
NASA, vântul are potenţial în zona asta pentru că suflă nonstop. Aşa că noi am hotărât să scoatem la licitaţie un caiet de sarcini pentru o sumă modică, de 500 de lei", a explicat Ioan Mariş, primarul Mărişelului.

Eu cred că staţia de transfer din Mărişel este un punct forte în ceea ce priveşte dezvoltarea unui parc eolian în zonă. Aceasta poate transfera nu mai puţin de 100 de megawaţi, din care societatea va folosi 45 pentru întreg parcul, adică fiecare din cele 18 turbine va avea o putere eoliană de 2,5 megawaţi.

Se măsoară intensitatea vântului

Autorităţile au hotărât că Ramina Eol este potrivită pentru acest proiect, întrucât firma dispune de surse de finanţare din partea E.ON Energi.

Lucrările pentru construirea parcului propriu-zis vor fi începute peste cel mult 12 luni, timp în care se va efectua, mai întâi, un studiu pentru măsurarea exactă a puterii vântului. Astfel, firma Ramina va investi vreo 300.000 de euro pentru ridicarea unor turnuri provizorii cu senzori care să măsoare intensitatea vântului.

Terenul de 100 de hectare pe care se va întinde parcul eolian cu cele 18 turbine este oferit de Primăria Mărişel, pentru care aceasta va primi din partea firmei 11% din profitul producţiei de energie, adică cel puţin 204.000 euro pe an.

Se face şi un drum de acces

Pe lângă construirea parcului eolian, firma Ramina Eol s-a angajat în construirea drumului până la parc, precum şi la alte investiţii în beneficiul comunităţii săteşti. "Printre cele mai importante beneficii pe care le vom avea în urma acestui proiect se numără contribuţia financiară anuală din partea firmei, drumul pe care îl va pune la punct, locurile de muncă ce se vor crea plus construirea unui cămin cultural şi renovarea şcolilor", a precizat primarul Mariş. Acesta speră că Mărişelul va ajunge şi un punct de atracţie pentru turişti, pentru că, după terminarea parcului, în comună va fi amenajat şi un muzeu eolian.

Prezent la semnarea contractului, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, şi-a declarat sprijinul pentru dezvoltarea parcului eolian, menţionând că acesta va putea asigura un sfert din necesităţile oraşului Cluj-Napoca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite