O pădure ar putea fi defrişată de dragul unei telegondole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 60 de hectare de pădure din masivul Parâng vor fi defrişate. Municipalitatea Petroşani a decis să facă loc unei telegondole. Instalaţia de transport pe cablu ar urma, teoretic, să

Circa 60 de hectare de pădure din masivul Parâng vor fi defrişate. Municipalitatea Petroşani a decis să facă loc unei telegondole. Instalaţia de transport pe cablu ar urma, teoretic, să dezvolte turismul în zona Văii Jiului.

Proiectul vizează construcţia unor teleschiuri şi a unei telegondole care va face legătura între "capitala" Văii Jiului şi staţiunea montană Parâng.

Investiţia de 40 de milioane de euro va acoperi un traseu de 8,5 kilometri, iar punctul de îmbarcare a turiştilor urmează să se construiască în cartierul muncitoresc Aeroport.

După model bulgăresc

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Parâng a avut ca model pe cel al localităţii Bansko, din Bulgaria, oraş cu care municipiul Petroşani este înfrăţit.

Alte 40 de milioane de euro urmează să fie utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii în zona montană din Parâng, dar şi pentru amenajarea pârtiilor de schi.

În prezent, staţiunea nu este acreditată pentru că nu întruneşte nici măcar normele elementare de igienă impuse de Uniunea Europeană.

În Parâng nu este reţea de apă potabilă, cabanierii folosindu-se de câteva izvoare unde şi-au amenajat captări, nu are gaze naturale sau reţea de canalizare, iar haosul urbanistic urâţeşte zona.

Inaugurarea, în 2013

"Am luat ca model un proiect de succes din Europa de est, din Bulgaria, ţară asemănătoare cu România în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare economică, dar şi a reliefului", a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Edilii mai au nevoie însă şi de avizul de mediu, care nu e chiar uşor de obţinut, luând în considerare suprafaţa mare de pădure care va fi rasă de pe faţa pământului.

Dacă va primi avizele necesare, telegondola ar urma să fie finalizată în anul 2013. Investiţia este inclusă în programul guvernamental "Schi în România".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite