Peste 200 de romi de origine română, evacuaţi de lângă oraşul francez Lyon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 230 de romi de origine română au fost evacuaţi ieri-dimineaţă de pe un teren pe care îl ocupau de mai multe săptămâni la Venissieux, o suburbie a oraşului Lyon. Cu puţin înainte

Circa 230 de romi de origine română au fost evacuaţi ieri-dimineaţă de pe un teren pe care îl ocupau de mai multe săptămâni la Venissieux, o suburbie a oraşului Lyon. Cu puţin înainte de ora 6.00, mai multe furgonete ale jandarmilor şi-au ocupat poziţiile în apropierea zonei dărăpănate.

După trecerea rapidă în revistă a celor 220-230 de ocupanţi ai taberei, dintre care circa jumătate erau copii, oamenii au fost conduşi în autobuze la sediul unei asociaţii pentru ajutorarea imigranţilor. Alte circa 80 de persoane părăsiseră tabăra înainte de sosirea forţelor de ordine.

Potrivit lui Andre Gachet, reprezentantul asociaţiei lioneze Alpil, 120 dintre romii evacuaţi au acceptat ajutorul financiar pentru reîntoarcerea în ţară. Restul vor beneficia de locuinţe temporare, în aşteptarea unei soluţii permanente, iar unii dintre ei vor beneficia de supraveghere medicală şi socială, scrie cotidianul "Le Parisien". Viceprimarul oraşului Venissieux, Andre Gerin, i-a cerut premierului Francois Fillon punerea la punct a unui program naţional de ajutorare a romilor.

"Este responsabilitatea statului să se ocupe de această chestiune care are dimensiuni europene, umane, sociale şi economice", a declarat Gerin. Agenţia europeană a Drepturilor Fundamentale a publicat ieri un raport intitulat "Rasism şi xenofobie în statele membre UE", arătând că discriminarea etnică, în special împotriva romilor, se manifestă în continuare în domeniul educaţiei, locuinţelor şi în cel profesional. (Ana-Maria Vieru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite