Un antreprenor care caută oportunităţi în afara ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un antreprenor care caută oportunităţi în afara ţării
Un antreprenor care caută oportunităţi în afara ţării

După ce a prins boomul imobiliar din România, Rudolf Sommer este interesat acum de pieţe emergente ca Ucraina sau Kazahstan, nu de cele dezvoltate precum Franţa sau Germania. Îngheţul de pe piaţa românească a construcţiilor şi lipsa cererii pentru instalaţiile sale de aer, apă şi gaz îi dau un răgaz lui Sommer pentru a-şi regândi businessul.

Rudolf Sommer are 43 de ani şi conduce compania Sommering Install, una dintre cele mai mari companii româneşti în domeniul instalaţiilor de aer, apă şi gaz. Firma sa proiectează, produce şi instalează aceste sisteme la construcţii rezidenţiale, birouri sau malluri.

Cel mai mare contract la care a participat a fost  Băneasea Shopping City, de unde a încasat 16 milioane de euro. Sommer spune că această afacere a fost o provocare, întrucât termenul de finalizare a fost de doar 12 luni, în condiţiile în care un proiect de asemenea anvergură ar fi necesitat cel puţin 18 luni.  

A pornit de la o afacere mică

Rudolf Sommer a fondat Sommering Install în 1995. Prima lucrare a presupus montarea unei instalaţii la o vilă, „cu trei angajaţi bătrâni ce lucrau cu propriile scule“, afirmă, nostalgic, antreprenorul. La sfârşitul anilor ‘90, cifra de afaceri a Sommering Install a trecut deja de un milion de euro, pentru ca în 2004 să ajungă la trei milioane de euro.

Cu toate că în anul următor a ajuns la un volum de activitate de opt milioane de euro, în 2006 acesta a ajuns să scadă la jumătate. Pentru Sommer, boomul a venit în 2007, când şi-a dublat numărul de angajaţi, de la 200 la 400, iar cifra de afaceri a sărit, la sfârşitul lui 2008, de la 15 la 25 de milioane de euro. Oricum, după anii în care a fost atras în vârtejul creşterii, crede că 2009 îi oferă o gură de aer.

„Aceasta este liniştea ce îmi permite să-mi pun businessul în ordine“, spune Sommer. Rudolf Sommer se gândeşte la pieţe externe, dar nu la Franţa, Marea Britanie sau Germania, ci la Ucraina, Albania sau Kazahstan, pe care le-a luat în calcul de anii trecuţi, când anticipa o stagnare a pieţei construcţiilor în România.

„În Kazahstan cel puţin, proiectele pe care le-am văzut la târgurile imobiliare sunt megalomanice“, spune el. Antreprenorul îşi păstrează optimismul şi când vine vorba de evaluările legate de evoluţia pieţei din România.

Nu ştie deloc limba germană

Nu are să-şi reproşeze nimic, poate doar faptul că nu ştie limba germană deloc. „Este un moment jenant să te cheme Rudolf Sommer şi să porţi o discuţie de afaceri cu un neamţ în limba engleză“, spune el dezamăgit. Întrebat de ce nu cunoaşte limba germană, a răspuns că vinovat este străbunicul.

„El nu le-a mai dat voie copiilor săi să vorbească germana, după ce a ajuns în România. Eu nu am fost influenţat în mod direct de decizia lui, însă nici nu am fost interesat să învăţ“, spune proprietarul Sommering Install. Acum regretă însă, motiv pentru care a îndrumat-o pe fiica lui în această direcţie încă de la vârsta de trei ani.

Carte de vizită

Rudolf Sommer a terminat în 1991 Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Este specializat în utilaje tehnologice pentru industria chimică şi petrochimică. În perioada facultăţii, a fost angajat la IAUC, ca mecanic de maşini şi utilaje mecanice.

Între 1992 şi 1995 a fost angajat la FAST ECO, ca şef al atelierului mecano-energetic. Din 1995 până în prezent este acţionar unic şi administrator la Sommering Install.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite