2.000 de oameni, în pericol în primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.500 de petenţi care trec zilnic pe la sediul municipalităţii. Faptul că imobilul din Bulevardul Elisabeta este şubred şi nu poate rezista unui cutremur major este deja cunoscut. Puţini ştiu

1.500 de petenţi care trec zilnic pe la sediul municipalităţii. Faptul că imobilul din Bulevardul Elisabeta este şubred şi nu poate rezista unui cutremur major este deja cunoscut.
Puţini ştiu însă că Primăria Capitalei nu are o strategie şi un program coerent de intervenţie în caz de dezastru. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să intervină în cazul unui dezastru natural, însă primăria mai are o problemă. Nu se cunoaşte exact numărul de persoane şi locul unde se găsesc ele, la anumite ore, în sediul municipalităţii, în cazul unui cutremur. Din această cauză, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă nu ştie unde să caute cu exactitate supravieţuitori, în caz de dezastru. Deşi, atât pe holurile primăriei, cât şi în toate birourile din primărie se găsesc planuri cu modul de evacuare, clădirea reprezintă un risc ridicat la seism.
Situaţie cunoscută
Acest lucru este cunoscut şi de conducerea Primăriei Capitalei. "Sediul în care se află acum aparatul primăriei nu mai este adecvat pentru utilitatea de administraţie locală. Trebuie compartimentat altfel, iar cea mai bună soluţie este construirea unui nou sediu. Avem deja în studiu pentru construcţia unui nou imobil, undeva în spatele actualului sediu. Este vorba de o clădire nouă, modernă şi care să îndeplinească toate elementele de siguranţă", susţine primarul general Adriean Videanu. El nu ştie cum va arăta noul sediu, însă ar putea fi construit în zona în care este acum curtea unităţii de pompieri de la Izvor, care este gard în gard cu Primăria Generală. În prezent se aşteaptă elaborarea unui proiect şi găsirea unor soluţii care vor fi analizate de conducerea municipalităţii. Până la venirea lui Traian Băsescu în funcţia de edil-şef, Primăria Capitalei avea şi un plan de consolidare. Planul a fost elaborat în timpul lui Viorel Lis şi urmărea refacerea de la subsol şi până la acoperiş a sediului administrativ din Bulevardul Elisabeta. După anul 2000, conducerea municipalităţii a considerat că planul de consolidare este destul de costisitor şi se impune construirea unui sediu nou. Unul dintre criterii a fost şi faptul că actualul imobil este foarte vechi şi se înscrie în categoria clădirilor cu un grad seismic extrem de ridicat, dar nu a fost neglijată nici ipoteza că o nouă construcţie poate să îndeplinească pe lângă normele de securitate şi normele de funcţionalitate pentru o primărie modernă. Asta nu înseamnă că primăria nu va mai fi consolidată, pentru că ea este şi monument istoric. De-a lungul timpului asupra pereţilor din primărie s-au făcut mai multe intervenţii. Este vorba de perforarea lor cu ocazia instalării sistemului informatic integrat în Primăria Capitalei. În plus, terenul de sub fundaţia clădirii a fost întărit cu piloni de lemn pentru că în acest loc se găsea mlaştina Dâmboviţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite