O mare de oameni l-a condus pe Arafat pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funeraliile presedintelui palestinian Yasser Arafat, 75 de ani, s-au desfasurat ieri, avand doua momente distincte - ceremonia oficiala la Cairo (Egipt), in cursul diminetii si inhumarea, la Ramallah

Funeraliile presedintelui palestinian Yasser Arafat, 75 de ani, s-au desfasurat ieri, avand doua momente distincte - ceremonia oficiala la Cairo (Egipt), in cursul diminetii si inhumarea, la Ramallah (teritoriile autonome palestiniene), vineri la pranz. Ca si in cazul fostului presedinte egiptean Anwar Sadat si al ex-premierului israelian Yitzhak Rabin, ambii asasinati de extremisti din tarile respective pentru curajul cu care au facut pasi istorici pe calea reconcilierii arabo-israeliene, funeraliile lui Arafat au oferit prilejul intregii comunitati internationale sa-si proclame vointa de a relansa procesul de pace in Orientul Mijlociu.
Cairo: ceremonie militara sobra si restransa
Regi, seici, sultani, presedinti si sefi de guverne si inalti demnitari de pretutindeni i-au adus un omagiu "Raisului" palestinian in timpul funeraliilor de la Cairo, intr-o ceremonie solemna si grava, cu onoruri militare. Multimea n-a avut acces, autoritatile stabilind de la inceput ca evenimentul sa aiba un caracter "oficial si limitat". Adus joi seara de la Paris, cosciugul a fost transportat de la spitalul Al Galaa pana la o moschee de langa aeroportul international al capitalei egiptene. Acoperit de drapelul palestinian, el a fost purtat pe umeri de opt ofiteri egipteni in moschee, unde se aflau numerosi demnitari straini. Acolo, intr-o zona militara inaccesibila civililor, a avut loc ceremonia propriu-zisa. Ea a debutat cu rugaciunea pentru morti rostita de seicul Mohammed Sayyed Tantaui, rectorul Al-Azhar, cea mai inalta autoritate sunnita. El s-a rugat ca Allah sa-l ierte pe defunct si pe toti musulmanii. Imediat, oficialii straini au prezentat condoleante responsabililor palestinieni care au venit special la Cairo pentru aceste ceremonii: Mohamed Abbas, noul lider al OEP; Faruk Kaddumi, nou sef al Fatah-ului; Raufi Fattuh, presedintele interimar al Autoritatii Nationale Palestiniene, si Saeb Erakat, principalul negociator palestinian. In paralel, un imam a citit versete din Coran. Potrivit cutumei islamice, care interzice prezenta femeilor la ceremonia funerara din moschee, vaduva lui Arafat, Suha nu a asistat la ceremonie, ea stand intr-un salon vecin alaturi de fiica ei, Zahwa, 9 ani, pe care televiziunea egipteana a surprins-o plangand mereu, si sotia presedintelui egiptean, Suzanne Mubarak. In final, cosciugul a fost asezat pe un afet de tun tras de sase cai negri. Precedat de o garda militara alcatuita din soldati egipteni, cortegiul a fost urmat de toti oaspetii straini, care au parcurs cateva sute de metri simbolizand insotirea defunctului spre locul de veci. La aeroport, cosciugul a fost imbarcat intr-un avion militar, care l-a dus in localitatea egipteana El-Arich din Sinai, de unde, cu un elicopter militar, a ajuns la Ramallah.
Muqataa - o multime inlacrimata si-a omagiat "Raisul"
Elicopterele care au adus la Ramallah corpul neinsufletit al lui Arafat si delegatia palestiniana au aterizat la Muqataa la 14h15 (aceeasi ora la Bucuresti). Platoul din fata de la Muqataa era plin de oameni ce purtau portrete ale "Raisului", lozinci sau vestitele automate Kalasnikov. Alte mii se cocotasera pe garduri, ziduri sau pe acoperisurile cladirilor in ruine din jur. Totul a contrastat cu ceremonia foarte sobra de la Cairo. Oricat au incercat autoritatile sa evite mareea umana, specifica unor atare evenimente din Orientul Mijlociu, n-au reusit. Ziaristii aflati la Ramallah au retrait clipele bailor de multime ocazionate de moartea presedintilor egipteni Gamal Abdel Nasser (1970) si Anwar Sadat (1981), a regelui iordanian Hussein ori a ayatolahului iranian Khomeiny (1989). La Muqataa, azi o ruina a faimosului fort britanic, devenit cazarma israeliana si apoi cartier general al fostului presedinte palestinian, elicopterele abia au putut ateriza, iar pana sa se deschida usile au trecut peste 20 de minute. Cei prezenti urlau sau trageau in aer cu pustile, fiind stapaniti cu greu. Peste 2.000 de ziaristi, fotoreporteri si cameramani veniti special din toate colturile Terrei au urmarit evenimentele din Ramallah, numeroase televiziuni din lume transmitand in direct. S-au creat nenumarate busculade si s-au consemnat scene de isterie. Trei palestinieni au fost raniti de tirurile trase de fortele de securitate, iar prabusirea unei balustrade din lemn a provocat ranirea mai multor persoane. Odata coborat din elicopter, cosciugul lui Arafat, infasurat in drapelul palestinian, a fost transportat printr-un culoar uman. Era inconjurat de membri ai fortelor de securitate, care, practic, l-au acoperit. De notat ca la Muqataa au venit doar palestinieni din Cisiordania, care a fost izolata de fortele israeliene, asa incat cei din Gaza nu s-au putut deplasa. De altfel, refugiatii palestinieni aflati in taberele din Gaza sau Egipt au protestat pentru ca n-au avut dreptul sa participe la funeralii populare. La 15h15, cosciugul a fost plasat intr-un sarcofag din beton si acoperit cu pamant adus special de la Ierusalim, loc unde Arafat voia sa fie inhumat, marcand astfel simbolic ultima lui dorinta. Corpul e culcat pe partea dreapta, iar fata intoarsa spre Mecca, potrivit cutumei musulmane. S-a rostit rugaciunea traditionala, apoi ceremonia s-a incheiat. Participantii s-au imprastiat incet, tristi si ingandurati, fara sa stie ce le rezerva viitorul.
Suha Arafat va primi anual 22 de milioane de dolari
Vaduva lui Arafat, Suha, urmeaza sa primeasca anual suma de 22 de milioane de dolari din bugetul Autoritatii Palestiniene, transmite Jerusalem Post, in editia electronica de vineri. Se pare ca Suha ar fi incheiat o intelegere cu Mahmud Abbas, noul lider al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), cu ocazia vizitei acestuia la Spitalul militar Percy, din apropiere de Paris, unde era internat liderul palestinian. Abbas i-ar fi promis personal vaduvei lui Yasser Arafat ca va primi suma de 22 de milioane de dolari pe an, pentru a-si acoperi cheltuielile la Paris. Cotidianul citat mai mentioneaza ca Arafat a transferat, in iulie, circa 11 de milioane de dolari in conturile sotiei sale, pentru a acoperi cheltuielile acesteia in cursul primului semestru al anului. Potrivit unor responsabili palestinieni, citati de Jerusalem Post, banii pe care Suha Arafat urmeaza sa ii primeasca provin din conturile secrete pe care presedintele Autoritatii Palestiniene si colaboratorii sai apropiati le-au deschis in mai multe tari. Conform unor estimari, cel putin patru miliarde de dolari au fost depozitati in aceste conturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite