O nouă numire în administraţia SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al majorităţii democrate din Senat, Tom Daschle, va fi secretar de stat pentru sănătate şi servicii sociale. Tom Daschle, fost senator de Dakota, va fi responsabil cu implementarea reformei sănătăţii, unul dintre punctele, cheie ale campaniei electorale a democraţilor.

Alegerea lui Tom Daschle pentru portofoliul sănătăţii şi serviciilor sociale fusese anunţată de surse din echipa de tranziţie a lui Obama, încă de luna trecută, însă anunţul oficial a fost făcut ieri.

Daschle, în vârstă de 61 de ani, este fost senator de Dakota de Sud şi lider al majorităţii democrate din Senat. Obama a declarat că cele 50 până la 65 miliarde USD necesare reformei sistemului sanitar vor proveni din anularea reducerilor de taxe introduse de George Bush pentru americanii care câştigă mai mult de 250.000 USD pe an şi din păstrarea impozitelor imobiliare la nivelul din 2009.

Dar, în condiţiile crizei economice, există semne de întrebare privind posibilitatea de a duce planul la îndeplinire. Sistemul costisitor şi ineficient face ca americanii să aibă risc mai mare de mortalitate în cazul unor unor boli tratabile decât oamenii din alte ţări dezvoltate. Precedenta tentativă de reformare de către democraţi a sistemului de sănătate, încercată de Hillary Clinton, pe vremea când soţul său era la Casa Albă, a eşuat.

Între numirile făcute anterior de Obama se numără: Hillary Clinton, în funcţia de secretar de stat, Timothy Geithner, ca secretar al Trezoreriei şi Robert Gates, care va continua ca secretar de stat pentru apărare.

Umbrelă nucleară pentru Israel

Obama intenţionează să propună Israelului un pact strategic menit să prevină orice atac nuclear al Iranului asupra statului evreu, relatează cotidianul “Haaretz”, care citează o sursă neprecizată americană, apropiată lui Obama.

În schimb, viitoarea administraţie ar trebui să suspende proiectul scutului din Europa de Est, ceea ce ar permite SUA să economisească 25 de miliarde USD, susţin experţii de la Center for American Progress. 

Daschle va avea  o misiune dificilă

Absolvent al facultăţii de ştiinţe politice a Universităţii de Stat din Dakota de Sud, Tom Daschle (foto) va prelua portofoliul sănătăţii, din 20 ianuarie. El va fi responsabil cu reforma sistemului, care va costa cel puţin 50 de miliarde USD. Circa 46 de milioane de americani nu au, în prezent, asigurare medicală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite