Al nouălea MIG 21 Lancer s-a prăbuşit lângă Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un MIG 21 Lancer cu monocomandă s-a prăbuşit, ieri, lângă o pădure din localitatea arădeană Beliu. Pilotul, căpitanul comandor Dan Ghica, nu a fost găsit în carlinga avionului, martorii

Un MIG 21 Lancer cu monocomandă s-a prăbuşit, ieri, lângă o pădure din localitatea arădeană Beliu. Pilotul, căpitanul comandor Dan Ghica, nu a fost găsit în carlinga avionului, martorii susţinând că ar fi văzut un obiect care s-a desprins de aeronavă în momentul căderii.
Totuşi, prefectul de Arad, Gavril Popescu, a declarat că avionul nu a putut fi verificat în interior, ci că s-a făcut doar o constatare externă, presupunându-se că pilotul nu este înăuntru. Considerând că este posibil ca pilotul să se fi catapultat, autorităţile au declanşat o amplă operaţiune de căutare a acestuia. Mai multe elicoptere au survolat zona în timp ce importante efective de jandarmi au periat pădurea. La faţa locului s-a deplasat şi o comisie formată din procurori de la Parchetul Militar Timişoara. Conform procurorului Dan Burcă, pilotul avea experimenţă de zbor. Acesta este cel de-al nouălea MIG 21 Lancer care s-a prăbuşit în ultimii şapte ani. Conform Ministerului Apărării, avionul a decolat de la Baza Aeriană Câmpia Turzii la ora 12.03, cu destinaţia Arad, pentru un zbor de instrucţie, având la bord doar pilotul. 30 de minute mai târziu a fost întreruptă legătura radio, dar aparatul de zbor a fost urmărit pe radar până în momentul prăbuşirii. În urma impactului cu solul, avionul nu a explodat, acesta fiind parţial îngropat în pământ. Primarul comunei Beliu, Pavel şica, a declarat că, la ora 12.45, în timp ce se afla la birou, a auzit o bubuitură puternică. El a ajuns în câteva minute la faţa locului, iar localnicii i-au spus că, în momentul în care s-a prăbuşit avionul, au văzut că un obiect se desprinde din acesta, zburând deasupra pădurii. La închiderea ediţiei nu se ştia încă dacă Dan Dica a supravieţuit sau nu accidentului aviatic.
În 2010 nu va mai zbura niciun MIG în România
MiG-21 Lancer este avionul de luptă aflat în prezent în dotarea Forţelor Aeriene. Începând cu luna aprilie 2004, avioanele de acest tip execută serviciul de Poliţie Aeriană în sistemul de apărare integrată al NATO.
Aparatul modernizat în urmă cu 11 ani a menţinut platforma vechiului MiG-21, dar a fost echipat cu un sistem electronic care permite executarea tuturor categoriilor de misiuni aer-aer şi aer-sol. Începând de anul viitor, aceste avioane vor ieşi treptat din uz, ultimul astfel de aparat de zbor urmând a fi tras definitiv la sol în 2010.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite