Cine va fi nominalizat premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un politician foarte implicat în confruntările PDL-PNL din ultimii ani va avea mari dificultăţi să readucă cele două tabere la masa negocierilor.

Imediat după ce preşedintele şi-a anunţat la televiziune intenţiile politice, piaţa a fost inundată cu supoziţii privind numele celui pe care şeful statului îl va desemna să formeze Guvernul. La mare preţ în aceste scenarii, directorii SRI şi SIE sau prim-ministeriabilul de serviciu la vreme de criză, Mugur Isărescu. Pe lângă ei, politicienii veterani din PDL, cum ar fi Vasile Blaga şi, bineînţeles, candidatul oficial Theodor Stolojan.

Dincolo însă de caracterul polemic al declaraţiilor prezidenţiale, Traian Băsescu a oferit destule indicii privind criteriile pe care le va folosi pentru nominalizarea viitorului premier. Obiectivul esenţial al şefului statului este să aibă la Palatul Victoria un Guvern pe cât de prietenos, pe atât de apropiat din punct de vedere politic. Toate estimările electorale arată că viitoarea guvernare va fi decisă de combinaţiile a trei partide luate câte două: PDL, PSD şi PNL.

Dar, în mod necesar pentru viitorul său la Cotroceni, Traian Băsescu nu are cum să accepte la butoane un cabinet condus de PSD. Pur şi simplu, preşedintele nu se poate prezenta înfrânt la alegerile din 2009 cu un mandat pe al cărui bilanţ ar scrie: “A readus la putere PSD-ul, pe care îl înlăturase în 2004”. În aceste condiţii, cea mai bună variantă pentru Cotroceni rămâne refacerea Executivului PDL-PNL, de data asta condus de un democrat-liberal. Ar elimina problemele ideologice, ar evita eventuale alianţe cu partide aflate acum la limita pragului electoral.

Aici intervin doi factori. Primul, voinţa preşedintelui explicată pe larg. Traian Băsescu nu va accepta o majoritate neconvenabilă, ci va încerca să impună o persoană care să obţină suportul parlamentar necesar. Al doilea, premierul nominalizat trebuie să fie capabil să obţină această majoritate pentru votul de încredere. Or, un politician foarte implicat în confruntările PDL-PNL din ultimii ani va avea mari dificultăţi să readucă cele două tabere la masa negocierilor. Nu întâmplător preşedintele nu a mai fost atât de categoric când a venit vorba de Stolojan, lăsând de înţeles că mai sunt şi alte soluţii. Poate fi  un pedelist tânăr, cu notorietate şi imagine bună, şi, nu în ultimul rând, un om de succes în alegeri. Preşedintele a vorbit. Peste două săptămâni mai trebuie să vorbească şi poporul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite