Confesiunile lui Nicu Ceauşescu: "Aş fi preferat să fiu băiatul unui inginer oarecare decât fiul lui Ceauşescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Ceauşescu (Foto: capturi Realitatea TV)
Nicu Ceauşescu (Foto: capturi Realitatea TV)

Paula Iacob, avocata care l-a apărat pe Nicu Ceauşescu în procesul din 1990, a dezvăluit pentru "Adevărul" care erau marile regrete ale celui supranumit în perioada comunistă "Prinţişorul moştenitor".

Avocata Paula Iacob a avut o relaţie apropiată cu Nicu Ceauşescu după ce s-a oferit să-l apere în instanţă într-un moment în care nimeni nu voia să o facă. S-a apropiat atât de tare de cel mai celebru client pe care l-a avut de-a lungul carierei încât acesta îi spunea adeseori: „Nu putea să-mi dea şi mie Dumnezeu o mamă ca dumneavoastră".
Paula Iacob spune că Nicu Ceauşescu a plătit pentru greşelile altora, iar el era conştient de asta: „Ceea ce s-a făcut atunci, la procesul lui, a fost o reluare perfectă a modului în care acţiona Securitatea înainte de 1990. Eu am crezut în corectitudinea procesului, dar el a fost convins că va fi condamnat. I-am spus să aibă încredere, dar el mi-a zis să nu fiu naivă, că nu scapă fără 20 de ani. Când s-a dat sentinţa, s-a uitat la mine, mi-a făcut semn că «vedeţi doamnă, am avut dreptate». Când ne-am întâlnit prima dată, la Direcţia de Cercetări, în Calea Rahovei, el nu ştia că se desfiinţase pedeapsa cu moartea. Se aştepta în fiecare zi să fie executat!"

"Am 45 de ani şi nu vreau să mor"

Nicu Ceauşescu a fost condamnat în 1990 la 20 de ani de închisoare în urma unui proces straniu. În 1992 pedeapsa i-a fost redusă la numai cinci ani, fiind pus în libertate pe motive medicale. „După ce a fost condamnat, am vrut să cer o audienţă la Iliescu, dar Nicu a zis: «Nu doamnă, nu mergeţi să cerşiţi. Dacă o să mor în închisoare, o să mor, dar nu mor caii când vor câinii». După Revoluţie el voia să se pună la dispoziţia noii puteri, nu se aştepta să fie tratat în asemenea hal. Se aştepta să vină altcineva la putere şi el să ducă o viaţă normală. I-ar fi plăcut să fie profesor de fizică, fiindcă el avea facultatea. Mi-a zis odată: «Dacă mă întreba cineva şi m-ar fi pus să aleg, aş fi preferat să fiu băiatul unui inginer oarecare decât fiul lui Ceauşescu»", povesteşte Paula Iacob.

Cunoscuta avocată susţine că moartea lui Nicu Ceauşescu a avut câteva elemente suspecte: „Când a plecat la Viena, spunea că se simte foarte rău şi că nu ar vrea să moară. «Am 45 de ani şi nu vreau să mor», aşa mi-a spus. Apoi, cu două ore înainte de a muri m-a sunat să-mi spună că a doua zi urmau să-i de drumul din spital. Era fericit şi optimist că totul merge spre bine. Apoi a venit cumplita veste. Sunt nişte semne de întrebare", afirmă Paula Iacob.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite