"E nevoie de sinceritate si transparenta la Radio Romania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Romana de Radiodifuziune bifeaza, astazi, 77 de ani de cand a transmis in eter primul semnal radiofonic. Folosit ca arma de manipulare in perioada comunismului, radioul public nu s-a putut

Societatea Romana de Radiodifuziune bifeaza, astazi, 77 de ani de cand a transmis in eter primul semnal radiofonic. Folosit ca arma de manipulare in perioada comunismului, radioul public nu s-a putut elibera total nici de sub presiunile diverselor guvernari postdecembriste. Voce de autoritate pentru postul national de radio, Paul Grigoriu, realizatorul emisiunii K DRANE, pe Romania Actualitati, a explicat cum se poate reconstrui credibilitatea unei institutii, zbuciumata de scandaluri si abandonata de multi ascultatori.
- Radio Romania a pierdut mult la capitolul credibilitate, in ultimii ani. Va reprosati ceva, considerati ca vina va apartine, intr-un fel, si dvs.?
- Toti suntem vinovati, unii pentru ca au stiut ce va urma dupa inceperea asa-ziselor experimente manageriale ale fostului director, domnul Seuleanu, altii pentru ca s-au complacut intr-o pasivitate dublata de lasitate si, in sfarsit, cei mai multi pentru ca nu au inteles gravitatea situatiei.
- Au trecut 77 de ani de cand radioul public a emis pentru prima data. Detinerea monopolului pe unde, atatia ani de catre SRR, a determinat institutia sa uite regulile competitiei, desi pornea, in lupta pentru audienta, cu prima sansa?
- In strada Berthelot nu au fost uitate niciodata regulile competitiei. S-a crezut doar ca vom fi castigatori fara probleme, mai ales ca, la inceput cel putin, radiourile nou aparute semanau, ca doua picaturi de apa, cu niste tonomate. Platim scump acum, dar cred ca vom castiga in viitor.
- De cat timp si de ce strategie are nevoie radioul public pentru a readuce in conversatiile ascultatorilor celebra sintagma ,asa s-a spus la radio", ca recunoastere a credibilitatii emisiunilor informative?
- Imi este greu sa apreciez masura timpului. In ce priveste strategia, trebuie sa se bazeze, in mod obligatoriu, pe sinceritate si transparenta.
- Caror tentatii v-a fost cel mai greu sa rezistati, in timpul emisiunii ,Sfertul Academic", in momentul in care ati avut invitati oameni politici prinsi in limbajul de lemn?
- La inceput ma gandeam sa-mi contrazic interlocutorii, ,sa-i bag in corzi", cum se mai spune. Apoi, mi-am dat seama ca titlul emisiunii ma obliga la o atitudine de o anumita tinuta si am renuntat la aceasta tentatie, spunandu-mi ca ascultatorul meu este suficient de matur ca sa faca dintr-un tot (declaratiile invitatului meu) partea binelui si a raului sau, daca doriti, a adevarului si a minciunii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite