Nu avem nevoie de bani de la FMI - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre părerile omului de afaceri Dinu Patriciu referitoare la un eventual acord cu FMI, discuţiile Atel pentru preluarea unor active Energy Holding sau vânzarea mall-ului Zenith din Ploieşti. Printre alte subiecte, o revenire a pieţei de publicitate nu va fi posibilă până la jumătatea lui 2010, iar preţul aurului a crescut vineri, la New York, pentru a treia zi consecutiv.

Nu avem nevoie de bani de la FMI. La aproape 24 de ore după ce a fost făcut public clasamentul Forbes, potrivit căruia este singurul român care a rămas în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere evaluată la 1,8 mld. dolari, Dinu Patriciu spune relaxat într-un interviu acordat Ziarului Financiar că dispune de lichidităţi şi nu a fost atins încă de efectele crizei. El îşi menţine şi acum ideile potrivit cărora statul trebuie să iasă din economie, într-o perioadă când marile companii financiare ale lumii imploră intervenţia statului pentru salvarea afacerilor private. Ironia face ca Patriciu să îşi bazeze creşterea afacerilor Rompetrol pe faptul că statul a fost de acord să transforme datoriile (600 mil. dolari) pe termen scurt la Rompetrol Rafinare în obligaţiuni pe termen lung.

Atel discută preluarea unor active Energy Holding .
Atel, unul dintre cei mai puternici traderi de energie din Elveţia, poartă discuţii pentru achiziţia casei de comerţ Ehol Distribution, care a preluat cea mai mare parte a portofoliului de contracte încheiate de Energy Holding, au declarat pentru Business Standard surse apropiate afacerii. Elveţienii sunt interesaţi de mai multă vreme de Energy Holding, companie care a dominat, dupa anii 2000 şi până în 2007, piaţa locală de trading. Sursele citate susţin că elveţienii (care sunt activi deja în România prin Buzmann Industries, dar şi prin propria subsidiară) intenţionează să-şi întărească poziţia în vârful pieţei de traderi, ceea ce înseamnă şi accesul la clienţi-cheie. Energy Holding a pierdut însă în ultimii ani de pe lista sa de consumatori nume precum Petrom, Alro Slatina sau Oltchim.

Lewis Charles vinde mall-ul Zenith din Ploieşti.
Fondul de investiţii britanic Lewis Charles România Property Fund Ltd (LCSR) a anunţat că îşi vinde subsidiara S.C. Retail Park Magnolia S.R.L. (Magnolia), care planuia să dezvolte centrul comercial Zenith din Ploieşti, către compania Blackpearl Property, controlată de mai mulţi investitori din Irlanda. Aceasta este prima tranzacţie din piaţa de retail încheiată în 2009 şi cea de-a treia tranzacţie din piaţa imobiliară, după ce omul de afaceri Dan Adamescu a achiziţionat proiectul Central Apartments de la Westhouse Group şi americanii de la Warburg Pincus au preluat o participaţie de 50% în cadrul companiei de dezvoltare imobiliară South Pacific Group, potrivit Wall Street.

O revenire a pieţei de publicitate nu va fi posibilă până la jumătatea lui 2010. O industrie a publicităţii care în momentul de faţă se confruntă cu reducerea drastică a consumului trebuie să fie pregătită în continuare pentru asemenea mişcări dramatice ca cele de până acum, chiar dacă economia mondială ar putea să îşi revină, consideră Nick Brien,  Senior Director în cadrul gigantului Interpublic Group. În plus, acesta crede  că piaţa de advertising s-ar putea confrunta la nivel mondial cu un declin fără precedent rezultat din reducerea bugetelor pe care companiile le alocă publicităţii şi din schimbarea comportamentului consumatorilor, scrie Curierul Naţional.

Plasamentele în aur, din nou în atenţie.
Preţul aurului a crescut vineri, la New York, pentru a treia zi consecutiv, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora recesiunea se va adânci. Astfel, au fost făcute plasamente importante în metalul preţios, considerat investiţie sigură. Preţul aurului cu livrare în aprilie a urcat cu 6,10 dolari (0,7%), la 930,10 dolari uncia la divizia Comex a New York Mercantile Exchange. Totuşi, deşi preţul aurului a câştigat aproape 4% în intervalul 11 - 13 martie, pe întreaga săptămână care a trecut, cotaţia a pierdut 1,3%. La rândul său, preţul argintului cu livrare în luna mai a crescut cu 27,2 cenţi (2,1%), la 13,22 dolari uncia. Săptămâna trecută, cotaţia argintului a coborât cu 0,9%, anunţă Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite