Un somn neliniştit creşte riscul apariţiei diabetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Chicago au descoperit că un somn neliniştit creşte riscul apariţiei diabetului zaharat, informează cotidianul italian "Corriere della

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Chicago au descoperit că un somn neliniştit creşte riscul apariţiei diabetului zaharat, informează cotidianul italian "Corriere della Sera".

Milioane de persoane suferă de această boală la nivel modial, iar forma cea mai frecventă este diabetul de tip II, care constă în incapacitatea organismului de a produce insulină într-o cantitate suficientă pentru a regla nivelul glucozei din sânge.

Cercetătorii americani au descoperit că somnul nelinistit reduce capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din corpul uman, favorizând apariţia diabetului de tip II.

Acesta a fost rezultatul unui experiment realizat pe persoane voluntare, normoponderale, cu o stare de sănătate bună şi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 31 de ani.

Trei nopţi la rând, voluntarilor le-au fost tulburat somnul, în mod intenţionat, de diverse zgomote. Rezultatele finale ale experimentului au fost publicate în revista Pnas(Proceedings of the National Academy of Sciences).

Astfel, s-a descoperit că, după trei zile de somn neliniştit, capacitatea de reglare a nivelului zahărului din organism a scăzut cu 25%.

Oamenii de ştiinţă susţin că procentul creşte odată cu înaintare în vârstă, aceasta în condiţiile în care un bătrân are doar circa 20 de minute de somn profund pe noapte, spre deosebire de un tânăr care dispune în medie de 80 - 100 de minute.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite