Daca n-ar fi divortat, nu ar fi ajuns prefect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mioara Mantale s-a mutat de la Iasi la Bucuresti pentru a scapa de amintirile unui divort. Dupa ce a trait la limita existentei, a obtinut un post de consilier general, iar apoi l-a cunoscut pe

Mioara Mantale s-a mutat de la Iasi la Bucuresti pentru a scapa de amintirile unui divort. Dupa ce a trait la limita existentei, a obtinut un post de consilier general, iar apoi l-a cunoscut pe Basescu si a ajuns primul prefect femeie din istoria Capitalei.
A picat de doua ori la admiterea in facultate
Mioara Mantale s-a nascut si a petrecut primii ani ai copilariei la Iasi. Apoi, parintii s-au mutat la Vaslui. "Parintii mei nu au vrut sa ma dea la gradinita. Nefiind foarte sociabila, in prima zi de scoala am vrut sa fug acasa, am inceput sa plang. Invatatoarea era disperata. Primul trimestru a fost calvar, dar in clasa a II-a am fost premianta - o dovada ca ma acomodez destul de repede". Mioara Mantale spune ca nu a fost o eleva de nota 10, dar majoritatea notelor au fost peste 8. A absolvit Liceul "Mihail Kogalniceanu" din Vaslui, profil matematica-fizica. Universitatea a urmat-o la Iasi. Pentru ca parintii au tinut neaparat sa dea la medicina, a incercat. Doua incercari, doua nereusite. "Era foarte greu, 30 de locuri si 30 de candidati pe loc. Nu am luat la medicina, poate nu am avut nici inclinatii prea mari spre acest domeniu. Se pare ca vocatia mea a fost pentru Facultatea de Drept", spune Mioara Mantale. A stat doi ani "pe bara". A lucrat, part-time, ca sa vada cum e cu serviciu. S-a mutat in Iasi, a locuit singura, apoi cu sora sa. Un an a fost caminista. Dupa terminarea facultatii a inceput sa lucreze ca stagiar. "Eram mai mult purtatoare de servieta si de birocratie". O banca a scos la concurs postul de director de directie juridica, a luat concursul si a fost singurul jurist al acestei banci, reprezentant in instanta, pe dosare de creditare, de dobanzi etc. A trebuit sa se mute la Bucuresti, din motive personale, dupa ce a trecut printr-un divort. Aici, la o alta banca, fusese scos la concurs postul de consilier juridic, pe dosare de creditare, a luat concursul, dupa un examen destul de dur si si-a continuat activitatea in domeniul bancar. A fost nemultumita de salariu cand era stagiara. Salariul era la limita existentei. Se astepta ca, in urma cartilor citite si filmelor vazute, avocatul sa fie cel mai important om din punct de vedere financiar, dar se simtea aproape umilita. A zis ca e mult prea departe de visul sau. In domeniul bancar, salariul a fost intotdeauna incurajator si motivant. A intrat intr-un cabinet de avocatura. A avut apoi ocazia sa lucreze pe bani mai multi.
Contactul cu Basescu
Mioara Mantale a facut politica din vremea in care era studenta la Iasi. "Am fost, in 2000, cap de lista din partea UFD. Domnul Basescu a devenit primar atunci. Activitatea mea din consiliu a fost foarte apreciata. Am intrat in consiliu pentru ca imi doream sa am activitate politica, si nu am acceptat sa fiu doar un simplu pion intr-un grup de consilieri. Domnul Basescu m-a solicitat pentru a-l sustine. Mi-a spus ca oricand vreau sa colaborez cu dumnealui, am o usa deschisa. Dupa o luna, am intrat in Partidul Democrat", isi aminteste Mioara Mantale. De obicei, petrece la birou intre 10 si 12 ore. In fiecare noapte doarme cam sase-sapte ore, desi ar vrea sa se odihneasca opt ore. Se machiaza singura, cu exceptia ocaziilor. Isi face singura cumparaturile. Mai rar merge la piata si prefera Amzei, pentru fructe si flori, "pentru ca este o piata civilizata". Cu toate ca a trecut printr-un divort, Mioara Mantale crede ca exista barbatul care sa o determine sa mai mearga o data la starea civila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite