A muncit toată viaţa numai în turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Vladu, directorul general al Prestige Tours, vrea să predea ştacheta fiicei sale. Vladu este inginer de meserie, dar a lucrat ca ghid încă de la 18 ani, iar după Revoluţie a deschis una dintre primele agenţii de turism din România.

Mircea Vladu are 53 de ani şi lucrează de o viaţă în turism. A absolvit Institutul Politehnic la insistenţele părinţilor, dar nu a  practicat niciodată meseria de inginer. A fost atras de turism şi s-a angajat, la 18 ani, ca ghid la Oficiul Naţional de Turism (ONT). „Lucram în vacanţe şi în timpul liber.

Asta mi-a plăcut să fac în viaţă“, afirmă managerul. În primăvara anului 1990, Vladu a înfiinţat firma Prestige Tours, una dintre primele agenţii de turism din ţara noastră. „Capitalul iniţial a fost de un milion de lei vechi, echivalentul a 30.000 de dolari.

Eu eram director general, iar acţionarul majoritar era un prieten austriac“, povesteşte Vladu. În urmă cu zece ani, partenerul austriac a intrat în politică şi s-a retras din business, iar Mircea Vladu a devenit asociatul unic al companiei de turism.

La început, Prestige Tours avea doar oferte pentru străinii care veneau să viziteze România. Treptat, compania şi-a îmbogăţit portofoliul, iar acum oferă vacanţe în toată lumea. Timp de opt ani de zile a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

După 35 de ani de muncă, Vladu vrea ca în doi-trei ani să se dea la o parte şi să lase conducerea executivă a firmei fiicei sale Cosmina, în vârstă de 29 de ani care, în prezent, se ocupă de managementul departamentului de destinaţii externe. 

„Nu vreau să mă retrag definitiv, dar nu mai vreau să mă ocup de toată partea executivă, care îmi ocupă mult timp“, spune Vladu. După ce va fi mai liber, Mircea Vladu vrea să se odihnească şi să călătorească alături de soţia sa, care şi ea lucrează tot la Prestige Tours.

„Nu vreau să mă mut din ţară, pentru că aici am familia şi prietenii. Îmi doresc, însă, să am timp să locuiesc câte o lună-două în câte un oraş, să pot să îl cunosc în amănunt“, afirmă managerul. Vladu a călătorit mult, dar dintre toate locurile văzute, cel mai mult îi plac Istanbulul şi Spania. „Istanbulul mă fascinează.

E mare cât o ţară şi de câte ori îl vizitez mai descopăr câte ceva nou, inedit. Spania este locul unde m-aş muta definitiv. Îmi place toată de la cap la coadă“, mai spune el, mărturisind că este impresionat de cultura şi de viaţa în peninsula iberică.

„Acolo, fără fiestă şi siestă nu se poate“, completează el. Pe lângă călătorii, lui Mircea Vladu îi place să citească şi să se uite la filme bune dar, din păcate, nu prea are timp pentru hobby-urile sale. „La teatru sau la spectacole nu am mai fost de mulţi ani, dar voi recupera timpul pierdut“, a conchis Vladu.

Mediu de lucru

La început, Prestige Tours avea doar trei angajaţi: Mircea Vladu, un agent de turism şi un contabil, cu care lucrează şi în prezent.

Acum, în companie activează 30 de oameni, majoritatea dintre ei având o vechime cuprinsă între opt şi 15 ani. „Încerc să mă pun mereu în locul oamenilor cu care lucrez. Eu nu am fost dintotdeauna director şi ştiu ce înseamnă să ai şefi“, explică Vladu viziunea lui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite