5 morti si 58 de raniti dupa un atentat sinucigas la Netanya

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ambasadorului Romaniei in Israel, doamna Mariana Stoica, pana ieri, la ora 17, nu fusesera identificati romani printre morti sau raniti

Cinci morti si 58 de raniti, intre care cel putin noua foarte grav: acesta este bilantul provizoriu al atentatului sinucigas comis, ieri, in Netanya, oras din centrul Israelului, revendicat de Jihadul Islamic si Brigazile Martirilor Al-Aqsa. El a fost condamnat cu as--prime de Autoritatea Auto-noma Palestiniana si de pre-sedintele ei, Mahmud Abbas, in vreme ce premierul israelian, Ariel Sharon, a anuntat ca a convocat cabinetul de securitate pentru a decide un raspuns pe masura. Atentatul a avut loc luni, in jurul orei 11,30 (aceeasi la Bucuresti), la intrarea in centrul comercial Canyon Hasharon de pe strada Herzl din Netanya. Ieri, palestinianul Lutfi Amin Abu Salem, 21 de ani, din satul Kafr Rai, situat intre Jenin si Tulkarem (Cisiordania), era la 10-15 metri de intrarea in amintitul centru comercial, cand a fost interpelat de un paznic si mai multi oameni. Imediat, el a detonat centura burdusita cu explozivi ce o avea asupra lui. Deflagratia a fost deosebit de puternica, pe langa victime provocand si insemnate pagube materiale. Geamurile tuturor imobilelor din jur, inclusiv ale tribunalului, au fost facute tandari. Numeroase ambulante s-au indreptat spre Canyon Hasharon din acest oras de pe malul Mediteranei, care n-a fost deloc ocolit de atentate sinucigase dupa izbucnirea celei de-a doua Intifade - septembrie 2000. Ultimul a avut loc acum patru luni si jumatate, mai precis la 12 iulie, cand cinci persoane au fost omorate si alte o suta ranite, dupa ce un terorist a explodat tot la intrarea in respectivul supermarket. Si acesta a fost revendicat de Jihadul Islamic.
Jihadul Islamic si Al-Fatah isi disputa kamikazele
Statisticienii noteaza ca ultimele decese fac ca numarul persoanelor ucise in actele de violenta israelo-palestiniene dupa declansarea celei de-a doua Intifade sa ajunga la 4.896, dintre care peste doua treimi sunt palestinieni. La scurta vreme dupa atentat, un canal al televiziunii gruparii teroriste libaneze Hezbollah ce emite la Beirut a transmis un comunicat potrivit caruia Jihadul Islamic, prin ramura sa militara Brigazile Ierusalim, sustinea ca este cel care l-a comis. Acelasi lucru il facusera Brigazile Martirilor Al-Aqsa, gruparea militara a organizatiei palestiniene Al-Fatah, dar aceasta din urma a dezmintit totul. In urma acestei noi actiuni teroriste sinucigase, politia israeliana a fost alertata, unele surse vorbind despre 15 posibile atentate pe teritoriul israelian. In ce priveste ranitii, spitalele Laniado, din Netanya, si Hillel si Yaffe, din Hadera, au deschis linii telefonice de urgenta. Analistii opineaza ca atentatul - primul dupa cel comis la 26 octombrie, la Hadera, tot de Jihadul Islamic, cand au murit sase persoane - va tensiona foarte serios relatiile israeliano-palestiniene si va accentua criza politica interna din Israel, dupa ce premierul Sharon a parasit partidul Likud, pe care l-a infiintat, creand o alta formatiune politica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite